Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
product
testimonials
team
20 tips tegen slapeloosheid
  • 979

Slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd, is een slaapstoornis waarbij je last hebt van moeilijk in slaap komen, ’s nachts vaak wakker worden en/of te vroeg wakker worden. Hierdoor krijg je een slaapgebrek, wat kan resulteren in ernstige fysieke en psychische klachten. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen tegen slapeloosheid. De onderstaande tips helpen je om een betere nachtrust te krijgen.

Tips tegen slapeloosheid

1. Wen jezelf een vaste routine aan

Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan – en ook weer rond dezelfde tijd wakker te worden – kun je lichaam als het ware programmeren om beter te slapen. Probeer die vaste routine ook in het weekend aan te houden!

2. Slaap aan één stuk door

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je last hebt van slapeloosheid. Maar wat we hiermee bedoelen is dat je beter geen dutjes tussendoor kunt doen. Je hebt meer aan zes uur achter elkaar slapen dan aan acht uur ‘gefragmenteerde’ slaap.

3. Zorg dat je overdag voldoende daglicht ziet

Als wij mensen overdag te weinig worden blootgesteld aan daglicht, dan raakt ons circadiaans ritme (dag-nacht ritme) in de war. Ook dat kan insomnia triggeren of verergeren – met name in de wintermaanden, als de dagen kort en donker zijn. Probeer daarom elke dag even naar buiten te gaan op een moment dat het licht is. Een stevige wandeling overdag kan je echt helpen om ’s nachts een goede nachtrust te pakken!

4. Beweeg voldoende

Dagelijks bewegen is essentieel voor een gezonde levensstijl én nachtrust. Het is bij slapeloosheid echter niet aan te raden om ’s avonds nog heel intensief te sporten; de adrenaline die je daarbij aanmaakt kan je tot in de vroege uurtjes wakker houden.

5. Vermijd blauw licht in de avonduren

Moderne televisies, computerschermen, tablets en smartphones zenden allemaal blauw licht uit. En hoewel alle vormen van licht je slaap kunnen verstoren, blijkt blauw licht vaak de grootste boosdoener te zijn. Als je ’s avonds per se een apparaat moet gebruiken, zorg dan dat je de helderheid van het scherm zo laag mogelijk zet en hou het apparaat minimaal 30 centimeter bij je ogen vandaan.

6. Creëer een aangename slaapomgeving

Je slaapkamer moet een rustige, kalmerende plek zijn. Zorg dat het altijd opgeruimd is, verschoon wekelijks je bedlinnen en zet dagelijks even het raam open om te luchten. Het is ook raadzaam ’s nachts de verwarming uit te zetten; je slaapt beter met een slaapkamertemperatuur van rond de 18 graden.

7. Verban elektronische apparaten uit de slaapkamer

Laptops, tablets, smartphones, muziekspelers, spelcomputers en televisies zijn allemaal stiekeme stressoren. Ze creëren afleidingen en prikkels, terwijl jij juist probeert om jezelf uit te schakelen. Je kunt dan ook beter gewoon alle elektronica (een nachtlampje uitgezonderd) uit de slaapkamer verbannen.

8. Verduister je slaapkamer zo goed mogelijk

Zelfs het kleinste beetje licht kan je nachtrust verstoren. Neem daarom de nodige maatregelen om je slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Schaf verduisterende (rol)gordijnen aan.

9. Schaf een slaapmasker aan

Als het niet mogelijk is om je slaapkamer volledig te verduisteren, dan kan een slaapmasker wonderen doen. Let wel, er zit veel verschil in kwaliteit, materiaal, comfort en verduisterende eigenschappen. Wellicht moet je er een paar proberen voor je het perfecte exemplaar hebt gevonden.

10. Probeer oordoppen

Ben je een lichte slaper? Dan is het zeker de moeite waard om oordoppen te proberen. Zorg wel dat je oordoppen aanschaft die speciaal ontworpen zijn om mee te slapen; ze moeten zowel effectief als comfortabel zijn.

11. Reduceer prikkels voor je gaat slapen

Probeer activiteiten die je opwinden, emotioneel maken of veel concentratie vereisen zoveel mogelijk te vermijden naarmate je dichterbij bedtijd komt.

12. Neem de tijd om te ontspannen voor je naar bed gaat

Als je de hele dag druk in de weer bent geweest, kan het vaak lastig zijn om in slaap te komen. Neem daarom altijd een uurtje de tijd om jezelf lichamelijk en geestelijk tot rust te brengen. Neem een warm bad, luister naar ontspannende muziek of drink een kop kamillethee.

13. Als je leest voor bedtijd, lees dan alleen voor je plezier

Lezen voor het slapengaan is zeker aan te raden, maar alleen als het puur recreatief is. Dus geen mailtjes waar je (bewust of onbewust) over na blijft denken, geen werk-gerelateerde zaken en geen nieuwsberichten waar je je misschien over gaat opwinden. Pak gewoon een goed boek; ’s avonds een half uurtje lezen kan de tijd die je nodig hebt om in slaap te komen halveren!

14. Investeer in een goed matras

Je zult nooit goed slapen op een matras dat te hard, te zacht, te klein of te oud is. Laat je door onze specialisten van een persoonlijk advies voorzien met betrekking tot welk matras het beste past bij jouw voorkeur en slaapgewoonten.

15. Schaf een goed hoofdkussen aan

Je hoofdkussen is minstens zo belangrijk als je matras. De keuze voor het juiste hoofdkussen is afhankelijk van je primaire slaaphouding, dus ook hierbij is deskundig advies gewenst. Een goed kussen maakt echt een wereld van verschil!

16. Beperk cafeïne

Cafeïne maakt het niet alleen lastiger om de slaap te vatten, het belemmert ook de diepe slaap; en die heb je echt nodig om uitgerust wakker te worden. Zorg daarom dat je ’s avonds geen cafeïne houdende dranken consumeert – dus geen koffie, cola of energy drink.

17. Rook niet

Ook nicotine is een stimulerend middel; als je rookt, zorgt de nicotine ervoor dat je bloedvaten zich vernauwen. Daardoor stijgt je bloeddruk – je hart moet harder werken om zuurstof aan al je organen te leveren. Rokers doen er over het algemeen langer over om in slaap te komen en hebben vaker last van een verstoorde slaap.

18. Drink geen alcohol

Veel mensen zeggen makkelijker in slaap te vallen na het drinken van alcohol, maar in werkelijkheid slaap je er alleen maar slechter door. Je slaap is gefragmenteerd, en net als cafeïne heeft alcohol een belemmerende werking op de diepe slaap.

19. Check je medicijnen

Gebruik je medicijnen? Dan kan het de moeite waard zijn om de bijsluiters nog eens goed door te lezen. Er zijn namelijk heel veel medicijnen (zowel met als zonder recept verkrijgbaar) die een negatieve impact kunnen hebben op je slaap. Zelfs medicijnen die heel onschuldig lijken, zoals pijnstillers en middelen die verlichting bieden bij verkoudheid, kunnen het lastiger maken om in slaap te komen omdat ze cafeïne of andere stimulerende ingrediënten bevatten. Overleg eventueel met je huisarts of het mogelijk is om alternatieve medicatie te krijgen.

20. Schrijf je gedachten op

Heb je last van slapeloosheid doordat je uren ligt te piekeren? Neem dan voor het slapengaan de tijd om de dingen die je bezighoudt op te schrijven. Zo’n ‘braindump’ maakt het namelijk makkelijker om dingen los te laten. In elk geval voor de nacht.