Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team

Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen nederlanders elke nacht met slecht slapen. Dit kan een fysieke oorzaak hebben (bijvoorbeeld pijn door een aandoening of bijv. slaapapneu), maar ook een mentale oorzaak. Deze mensen liggen te wachten op de slaap die maar niet komt. Ze piekeren en malen en liggen te woelen. Medipas werkt indien nodig samen met Cesar slaaptherapeuten om u bij deze problemen zo goed mogelijk te begeleiden naar een goede nachtrust.

Beter slapen met slaapproblemen

Belangrijk bij slaapproblemen is om te achterhalen waar de slaapproblemen vandaan komen. Onze opgeleide medewerkers kunnen u bij uiteenlopende klachten en aandoeningen adviseren wat voor ú de beste keus is. Het is zelfs mogelijk om een matrassysteem naar uw lichaam en klachten te laten aanmeten, zodat wij u een optimaal slaapcomfort kunnen bieden. Breng eens een bezoek aan onze showroom of neem contact op voor meer informatie.

Wat zijn slaapproblemen?

Ben je niet fit, voel je je moe, kun je je niet concentreren? Val je wel eens overdag in slaap terwijl je dat eigenlijk niet wilt! Dan heb je wellicht een slaap probleem. Er zijn verschillende soorten slaapproblemen:

-Inslaap problemen: Als het inslapen langer dan drie kwartier duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand.

-Doorslaapproblemen: Wanneer u moeiteloos inslaapt, maar 1 of meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 3/4 uur of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaapprobleem

Als u slaapproblemen heeft, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Het belangrijkste is dat u toegeeft dat u een probleem heeft en daar iets aan wilt veranderen. Het is niet iets om u voor te schamen.

Hieronder leest u tips om uw klachten minder te maken. Helpen deze tips niet en worden uw klachten niet minder? Ga dan naar uw huisarts. De arts onderzoekt eerst wat de oorzaak is van uw slaapstoornis. Hebben uw slaapproblemen te maken met een lichamelijke ziekte of psychiatrische stoornis? Dan zal de behandeling zich daarop gaan richten. Voor hulp bij onderliggende trauma’s en psychische problemen verwijst de huisarts u door naar een psycholoog.

De grootste groep mensen met een slaapstoornis heeft last van insomnia ofwel slapeloosheid. De tips die hieronder staan zijn daarom ook voor deze groep mensen. Andere soorten slaapstoornissen zijn soms moeilijk te behandelen, bijvoorbeeld slaapapneu. Voor deze stoornissen geven we u geen tips, maar raden we u aan om naar uw huisarts te gaan.

Algemene tips

  • Probeer te ontdekken hoe u precies slaapt door een slaapdagboek bij te houden. Schrijf op hoe lang het duurde voordat u in slaap viel, hoe lang u heeft geslapen, hoe laat u wakker werd en hoe vaak en hoe lang u wakker bent geweest. Het gaat om een schatting: staar u niet blind op uw wekker. Schrijf ook op hoe u vindt dat u geslapen heeft en of u zich ’s ochtends uitgerust voelde. U kunt bijvoorbeeld uw slaap iedere dag een cijfer tussen 1 en 5 geven.
  • Onderzoek of uw slaapproblemen te maken hebben met bepaalde omstandigheden. Moet u bijvoorbeeld vroeg op? Of bent u erg druk op het werk of thuis?
  • Zorg dat u op vaste tijden naar bed gaat en opstaat. Slaap ook in het weekend niet te lang uit.
  • Ga overdag niet slapen!

Tips voordat u gaat slapen

  • Zorg voor een goed bed en kussen. Onze opgeleide medewerkers kunnen u adviseren welke producten voor uw specifieke klachten geschikt zijn.
  • Zorg er ook voor dat uw kamer goed geventileerd is, niet te warm en niet te koud is en rustig is ingericht.
  • Doe in de twee uur voordat u gaat slapen geen dingen waarvoor u zich geestelijk of lichamelijk erg moet inspannen. Ga dus niet te laat nog computeren, studeren of sporten.
  • Eet of drink niet uitgebreid binnen twee uur voordat u naar bed gaat. Drink niet teveel alcohol. En drink 4 tot 6 uur voordat u gaat slapen geen koffie, thee (met theïne), cola of dranken met veel suiker.
  • Bedenk ’s avonds wat u de volgende ochtend moet doen. Leg uw kleren klaar, pak uw werktas en maak eventueel een actielijstje voor die dag.
  • Probeer van negatieve gedachten positieve gedachten te maken. Een voorbeeld: “Straks moet ik weer gaan slapen en dan lig ik weer uren wakker.” Dat kunt u veranderen in: “Heerlijk, straks lig ik warm en veilig onder mijn dekbed.” Dat is niet eenvoudig, maar de moeite waard.
  • Neem voor het slapen gaan een warme douche of ga een stukje wandelen of fietsen. Lezen, naar rustige muziek luisteren of een beker warme melk drinken kan u ook helpen ontspannen.
  • Leg pen en papier naast uw bed. Schrijf uw gedachten op als u begint te piekeren.

Tips voor als u in bed ligt

  • Ga geen uren liggen woelen. Ga uit bed als u wakker ligt, loop of drink wat en kruip dan weer in bed. Maar doe geen dingen waar u klaarwakker van wordt, zoals televisie kijken of puzzelen.
  • Probeer eens apart te slapen van uw partner. Vooral als uw partner last heeft van uw slaapprobleem, kan dit u beiden rust geven.

Waarom kiezen voor Medipas Matras?

  • 25 jaar ervaring.
  • Kennis van het lichaam.
  • Service door nacontrole.