De Medipas matras 'op-maat'

“De Medipas matras 'op-maat'”


Boxspring Vintage

“Boxspring Vintage”


Painmaster Microstroom therapie

“Painmaster Microstroom therapie”


CPAP kussen 2.0

“CPAP kussen 2.0”


Zorgkamer New York

“Zorgkamer New York”


Ik wil ook graag van mijn klachten af


Blijf op de hoogte van onze laatste blogsVoel jij ook wel eens een schokje als je in slaap valt?

Net als je bijna wegzakt in een diepe slaap, schrik je wakker van een schok die door je benen of armen gaat. Of je slaapt bijna en valt ineens in een gapende diepte. Althans zo voelt het, want in werkelijkheid lig je veilig in je bed. Wat is dat voor vreemd fenomeen?

Zo’n schokje of vallend gevoel in de fase tussen wakker zijn en slapen heet een hypnagoge schok of een slaapstuip. De wetenschap is er niet uit wat dat gekke gevoel veroorzaakt, want er is nog geen uitgebreid onderzoek naar gedaan. Er zijn wel een paar theorieŽn.

Ontspannen spieren

Als je slaapt, zijn je spieren ontspannen. Tijdens deREM-slaap, de fase waarin je droomt, zijn de spieren van je ledematen zelfs tijdelijk verlamd. Je valt niet in een keer in slaap en ook je spieren worden niet met een knopje in een klap uitgeschakeld. Hersendelen vallen achtereenvolgens in slaap.

Zo kan het gebeuren dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl het gedeelte van je brein dat je spieren aanstuurt al wel slaapt. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat je valt en spant in een reflex al je spieren aan om je overeind te houden. Dit ervaar je als een schokje in ledematen.

​Stress

Sommige wetenschappers denken dat de stuiptrekkingen iets te maken hebben met†stress, angst of een verstoorde nachtrust. Ze komen namelijk vaker voor als je heel moe bent of niet comfortabel ligt. Een andere hypothese is dat je tijdens het in slaap vallen mini-REM-slaapjes doormaakt waarin je begint te dromen en de spieren zich ontspannen. Deze REM-slaap tijdens het inslapen zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van hypnagoge schokken.

Veel mensen hebben wel eens last van een schok voor ze in slaap vallen. Meestal voel je het een of twee keer per nacht. Als je weer wakker schiet door die vreemde gewaarwording is dat misschien vervelend, maar het kan geen kwaad. De schokjes zijn ongevaarlijk, je laat hooguit je bedgenoot schrikken


Klik hier voor onze overige blog berichten.

Scheiding van de content

Realisatie van deze website door Bandwerk internet- en reclamebureau uit Rijssen | Sitemap