Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • Matras
  • by Redactie
  • 2 juni 2020
  • 6

De oorzaak, ernst en symptomen van rugklachten kunnen per persoon sterk verschillen. Het is bij langdurige en/of ernstige rugklachten van belang om een professional in te schakelen, die kan vaststellen wat voor soort rugpijn je precies hebt. We kunnen je wel vertellen dat een groot deel van alle rugklachten wordt veroorzaakt door overbelasting, stress en/of een verkeerde slaaphouding. Dat laatste is gelukkig vaak te verhelpen met het juiste matras. Een slecht matras kan rugklachten veroorzaken of verergeren, maar een goed matras kan ze voorkomen en verminderen. Wat is nu het beste matras voor rugklachten?

Het beste matras voor rugklachten…

…maakt voor een goede, comfortabele slaaphouding mogelijk

Om rugklachten te voorkomen of te verminderen is een goede slaaphouding van cruciaal belang. Op je buik slapen wordt door de meeste experts afgeraden: er komt dan namelijk teveel druk op je nek en ruggengraat te staan. Je kunt het beste op je zij of op je rug slapen. Draai je ’s nachts automatisch op je buik? Dan kun je dit voorkomen door bijvoorbeeld een tennisbal in je pyjama te naaien.

…biedt een optimale ondersteuning van de ruggengraat

Je matras moet je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen. Met name een optimale ondersteuning van je ruggengraat is heel belangrijk. Het komt erop neer dat je nek en rug een rechte lijn moeten vormen als je ligt; dit is de meeste natuurlijke houding.

…heeft de juiste hardheid

Een te hard of te zacht matras kan je rug niet optimaal ondersteunen. De meest optimale hardheid is echter sterk afhankelijk van je slaaphouding, gewicht en persoonlijke voorkeur. Het is daarom aan te raden om je hierover door een specialist te adviseren.

…creëert een drukverlagende werking

Het beste matras voor rugklachten vormt zich naar je lichaam en zorgt voor een goede drukverdeling. Traagschuim matrassen (zoals ons Solar Visco matras) staan bekend om hun drukverlagende eigenschappen en zijn dan ook zeker aan te raden voor mensen met rugproblemen.

…moet gecombineerd worden met het juiste hoofdkussen

Je kunt pas echt van het juiste matras profiteren als je een hoofdkussen hebt dat hier goed bij past. Als je slaapt, moeten je hoofd en nek namelijk een natuurlijke positie ten opzichte van je rug hebben. Als je een rugslaper bent, is een goed ondersteunend hoofdkussen met een vaste vorm het beste. Zijslapers daarentegen hebben meer baat bij een wat veerkrachtiger en hoger hoofdkussen.

…dient ook tijdig vervangen te worden

Zelfs de beste matrassen zijn op een gegeven moment aan vervanging toe. Nog afgezien van het aspect van hygiëne, biedt een matras na verloop van tijd simpelweg niet meer de juiste ondersteuning. Het is dan ook belangrijk om versleten of doorgelegen matrassen tijdig te vervangen door een nieuw exemplaar. Meestal moet je dit in elk geval om de tien jaar te doen.