Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
Huisstofmijt bestrijden
  • 6

Heb je last van huisstofmijtallergie? Dat wordt veroorzaakt door huisstofmijt, kleine beestjes die in ieder huis voorkomen. Met deze tips bestrijd je ze!

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn hele kleine, spinachtige beestjes die in ieder huishouden leven. Ze zijn doorzichtig en maar 0,3 mm groot en daardoor met het blote oog niet te zien. Ze leven voornamelijk op stoffige plekken en in textiel, zoals je matras of tapijt. Wist je dat er in jouw bed al ongeveer twee miljoen huisstofmijten leven? Gelukkig merk je vaak niets van deze kleine beestjes, tenzij je last hebt van huisstofmijtallergie.

Huisstofmijtallergie

Vijf tot tien procent van de bevolking heeft een huisstofmijtallergie. Deze mensen reageren allergisch op de ontlasting van de huisstofmijten. De klachten zijn onder andere een verstopte neus, niezen en jeukende ogen. Ben je gevoelig voor eczeem of heb je last van astma? Dan kunnen deze symptomen verergeren door de aanwezigheid van huisstofmijt.

Schoonmaken

Huisstofmijt is helaas nooit helemaal weg te krijgen. Zelfs niet bij een dagelijkse grondige schoonmaak. Toch heeft het zeker zin om het huis schoon te maken, want ook al zul je die beestjes nooit helemaal wegkrijgen, bij een schoon huis worden het er wel een stuk minder! Dat betekent dus regelmatig stofzuigen en alles afnemen met een vochtige doek.

Ventileren

Je huis dagelijks goed luchten en ventileren zal ook helpen. Huisstofmijten zijn namelijk dol op warme en vochtige plekjes. Als jij je bed dagelijks laat luchten en je raam openzet, hebben die beestjes daar al veel minder te zoeken. Ze houden namelijk niet van zonlicht en koude lucht, dus zet ook gerust in de winter je raam open!

Inrichting

Ook met de inrichting van je huis kun je rekening houden met het verminderen van huisstofmijt. Ga voor gladde vloeren, zoals laminaat of vinyl, in plaats van tapijt. Hou je huis vrij van overbodige spullen die stof verzamelen. Plaats zo min mogelijk vloerkleden, extra kussens of plaids. Ook kun je gestoffeerd meubilair, zoals je bankstel, vervangen voor een leren exemplaar.

Wassen

Een andere manier om huisstofmijt terug te dringen, is je beddengoed op minstens 60 graden te wassen. Dus zet die wasmachine minstens één keer per week aan het werk en vergeet dan ook niet om die extra sierkussens en de pluche knuffelbeesten mee te wassen! Hang de was vervolgens buiten te drogen, zodat het in huis niet te vochtig wordt.

Kouder wassen dan 60 graden heeft weinig zin, want deze temperaturen overleven de huisstofmijten gewoon. Als het beddengoed niet zo heet gewassen mag worden, kun je het een aantal uren in de vriezer stoppen. Temperaturen onder de -20 graden overleven de beestjes namelijk niet.

Voor het matras bestaan speciale anti-allergie hoezen, waar de huisstofmijt niet doorheen kan dringen.

Kortom

Huisstofmijt is helaas nooit helemaal weg te krijgen. Dat kan erg vervelend zijn als je last hebt van huisstofmijtallergie. Met deze tips en het grondig aanpakken van je huis kun je de klachten wel zo veel mogelijk verminderen. Leef je in een schoon, opgeruimd en goed geventileerd huis, dan zul je zien dat je al veel minder last van je allergie zult hebben!