Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • Nekpijn
  • by Redactie
  • 21 februari 2022
  • 3

Stress kan zichzelf op tal van verschillende manieren in je lijf manifesteren. De meeste mensen weten wel dat emotionele stress hoofdpijn kan veroorzaken. Maar ook nekpijn door stress komt vaak voor. Het gemiddelde mensenhoofd weegt zo’n vier tot zes kilo, en de spieren in je nek krijgen elke dag behoorlijk wat te verduren. Als daar ook nog eens emotionele stress of angst bovenop komt, dan kan zich al snel spanning in de spieren gaan opbouwen. Nekpijn kan ook uitstralen naar de schouders, de rug en/of het hoofd. Dat leidt weer tot prikkelbaarheid, vermoeidheid en gevoelens van somberheid. Zo kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Daar komt bij dat de stress op zich een negatieve invloed heeft op je lichamelijke pijn; als je onder veel stress gebukt gaat, kan de pijn als heviger dan normaal worden ervaren. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om nekpijn door stress te verlichten of zelfs helemaal weg te nemen.

Tips tegen nekpijn door stress

1. Pak de oorzaak van je stress aan

Wanneer je te maken hebt met nekpijn door stress, is het van cruciaal belang dat je de tijd neemt om de oorzaak van je stress vast te stellen en deze aan te pakken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je klachten steeds weer terug blijven komen.

2. Slaap voldoende

Als je niet genoeg slaap krijgt, dan merk je dat aan alles. Je energie, je concentratievermogen, je tolerantie… en ja, je kunt ook minder goed omgaan met stress. Zorg daarom dat je een goede routine hebt en dat je elke dag op tijd onder de wol kruipt, het liefst op een vaste tijd.

3. Zorg voor een goed matras

Je matras heeft een enorme invloed op je nachtrust. Geen twee mensen zijn hetzelfde, dus wat voor de een het meest comfortabele matras ooit is, kan voor de andere een ware nachtmerrie zijn. Het is dan ook zeker aan te raden om je vooraf goed te oriënteren op welke matrassen er zoal zijn en je van een deskundig advies op maat te laten voorzien.

4. Investeer eens in een nieuw hoofdkussen

Een verkeerd hoofdkussen kan nekpijn door stress verergeren. Welk hoofdkussen bij jou past is afhankelijk van veel factoren. Denk aan je slaaphouding en je gewicht, maar ook aan de hardheid van je matras. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een hoofdkussen veel minder lang mee gaat dan een matras. Is het tijd voor een nieuw exemplaar, dan is een gezondheidskussen zeker het overwegen waard.

5. Beweeg elke dag

Zeker voor mensen die een sedentair beroep hebben, kan het lastig zijn om voldoende beweging te krijgen. Maar beweging moet echt bovenaan je prioriteitenlijstje staan; het is namelijk het beste medicijn tegen nekpijn door stress! Bekijk welke vorm van beweging het beste past bij jouw levensstijl en waar je het meeste plezier uit haalt, en maak er een dagelijkse gewoonte van.