Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • 7

Slaapapneu is een aandoening waar 600.000 Nederlanders aan lijden. Voor velen is het echt een uitkomst wanneer eindelijk de diagnose wordt gesteld. Slaapapneu houdt in: Ademstops gedurende de nacht.

Hoe ontstaat slaapapneu?

Slaapapneu ontstaat vaak bij mensen die een slap strottenhoofd hebben of een te slappe luchtpijp. Hierdoor sluit de luchtpijp af als u helemaal ontspant (OSAS). De ademhaling stopt dan even. Het zuurstofgehalte in uw lichaam daalt, waarna u vanzelf weer gaat ademen. Het kan zijn dat u dan wakker wordt of gewoon blijft slapen. Met name bij overgewicht kan slaapapneu optreden. Door de ademstops bent u overdag erg slaperig en niet goed uitgerust. U kunt zich minder goed concentreren. Doordat u minder alert bent, heeft u meer kans op een ongeval, bijvoorbeeld op het werk of in het verkeer.

Wat zijn verschijnselen van slaapapneu?

  • De ademhaling stopt meer dan 5 keer per uur.
  • Een ademstop duurt minstens 10 seconden.
  • Door de ademstops wordt u vaker wakker. Of u merkt niets en slaapt gewoon door.

Slaapapneu kan samengaan met andere problemen

  • Sommige mensen met slaapapneu snurken ook. Van de mensen die snurken heeft 10% ook slaapapneu.
  • Mensen met slaapapneu hebben een grotere kans op hoge bloeddruk, en mogelijk ook op hart- en vaatziekten.
  • De helft van de mensen met slaapapneu heeft overgewichten een deel heeft (ook) diabetes.

Wat kun je eraan doen?

In de meeste gevallen kunnen de ademstops voorkomen worden door het gebruik van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat. Een CPAP apparaat blaast met een lichte overdruk lucht in de keelholte zodat die niet kan dichtklappen. Dit gebeurt via een slang die aan een neus- of mondmasker is aangesloten en die je dan ’s nachts moet dragen. Er bestaan diverse soorten CPAP apparaten met diverse soorten maskers. Bij het dragen van een masker is het aan te bevelen m te kiezen voor een speciaal slaap apneu kussen. Wij kunnen u hierbij helpen. Na het inplannen van een afspraak komt u met uw CPAP masker bij ons langs. Eén van onze opgeleide medewerkers zal samen met u kijken welk kussen in combinatie met uw masker het beste is om zo min mogelijk druk tegen het masker te hebben tijdens het slapen. Meer info? https://www.medipasmatras.nl/producten/slaap-apneu-kussens/