Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
testimonials
team
Tips tegen huisstofmijt
  • 1

Een huisstofmijt allergie zorgt vaak voor vervelende klachten. Gelukkig kun je veel doen om die klachten te voorkomen of te verminderen. Wij hebben 17 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer voor je op een rijtje gezet. 

1. Zorg voor een goede ventilatie

Zorg voor een constante toevoer van frisse lucht in de slaapkamer, bijvoorbeeld door een klein bovenraampje of ventilatierooster open te zetten. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer dagelijks goed te luchten door even een raam wijd open te zetten. Ook in de winter! 

2. Voorkom dat er vocht blijft hangen

Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel. Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.

3. Schaf een luchtontvochtiger aan

De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer ligt rond de 50%, als je last hebt van huisstofmijt allergie liefst nog iets lager. Als je slaapkamer ondanks dagelijks ventileren en luchten nog steeds te vochtig is, overweeg dan om een luchtontvochtiger aan te schaffen.

4. Kies je beddengoed verstandig

Wanneer je nieuw beddengoed aanschaft, vermijdt dan materialen die lastig frequent te reinigen zijn en/of niet op hogere temperaturen gewassen kunnen worden. Koop lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen die je op 60°C kunt wassen. 

5. Was beddengoed wekelijks

Het wassen van beddengoed moet wekelijks gebeuren! Dekbedden, dekens en kussens dienen om de zes weken gewassen te worden, indien mogelijk ook op 60°C. Als je het bed tussendoor opmaakt, laat het dekbed dan opengeslagen liggen. Niet-wasbare zaken die stof vasthouden (zoals sommige knuffels) kun je een nachtje in de vriezer doen om de huisstofmijten te doden 

6. Denk ook om je kleding

Ook kleding moet zoveel mogelijk stofvrij gehouden worden. Zorg voor afsluitbare kledingkasten; daar komt minder stof in. Laat geen kleding op de vloer of over meubilair slingeren. Een opgeruimde slaapkamer is ook makkelijker schoon te houden! 

7. Stofzuig regelmatig

Stofzuig de slaapkamer minimaal wekelijks, als het kan vaker. Gebruik een goede stofzuiger met een dubbellaagse microfilter zak of HEPA-filter. Neem niet alleen de vloer mee tijdens het stofzuigen, maar ook eventueel meubilair met textielbekleding.

8. Hou ook andere oppervlakken zoveel mogelijk stofvrij

Neem gladde oppervlakken af met een vochtig doekje. Gebruik geen droge doek, hiermee verplaats je het stof en de mijten alleen maar.

9. Zet planten maandelijks onder de douche

Heb je planten in de slaapkamer staan? Deze kunnen snel stoffig worden. Zet ze daarom minimaal één keer per maand even onder de douche om al het stof van de bladeren te verwijderen. 

10. Ga voor minimalisme

Alles dat stof verzamelt, verzamelt ook huisstofmijten. Hou je slaapkamer daarom zoveel mogelijk vrij van rommel en overbodige spullen. Boeken, tijdschriften, decoratie items, hebbedingetjes en andere prullaria kun je beter naar een andere kamer verplaatsen. 

11. Vervang tijdig je hoofdkussens

Hoofdkussens zijn vaak een broedplaats voor huisstofmijten en dienen daarom bij voorkeur jaarlijks vervangen te worden. Schaf een anti-allergisch en stofvrij kussen aan, bij voorkeur met een afritsbare en wasbare tijk. Het Butterfly gezondheidskussen is bijvoorbeeld een aanrader. 

12 Koop een matras met afritsbare tijk

Je kunt je matras natuurlijk niet in de wasmachine gooien. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je een matras met afritsbare tijk koopt, zodat je die maandelijks kunt wassen. Nog beter is een SmartSleeve Sleep Allergen protected matrashoes, welke speciaal ontwikkeld is om het huisstofmijt allergeen te reduceren. 

13. Kijk kritisch naar je bed

Een bed met een luchtdoorlatende bodem is geen overbodige luxe. Slaap je het liefst op een boxspring? Kies dan voor een uitvoering met vuil- en vochtwerende eigenschappen. 

14. Zorg voor een makkelijk te reinigen vloer

Tapijt in de slaapkamer is echt een no go voor mensen met een huisstofmijt allergie. Een tapijt dat over een betonnen ondergrond ligt is al helemaal een ramp, omdat beton relatief veel vocht vasthoudt – en huisstofmijten zijn dol op een vochtige omgeving! Kies voor een gladde vloerbedekking die gemakkelijk schoon te maken is. Er is bijvoorbeeld speciaal anti-allergisch laminaat verkrijgbaar.

15. Kijk uit met gestoffeerde meubels

Heb je gestoffeerde meubels in de slaapkamer staan? Verplaats deze dan naar een andere ruimte of laat ze opnieuw bekleden met leer of een ander anti-allergisch materiaal. 

16. Vergeet de raambekleding niet

Raambekleding wordt vaak vergeten bij het stofvrij maken van de slaapkamer. Rolgordijnen zijn het beste als je last hebt van huisstofmijt allergie. Wil je echt per se gordijnen, zorg dan dat deze in de wasmachine kunnen. Heb je jaloezieën, dan moet je deze ook regelmatig stofvrij maken.

17. Draag een mondmasker tijdens het schoonmaken

Bij ernstige huisstofmijt allergieën wordt aangeraden om iemand anders te laten stofzuigen, maar dat is niet altijd mogelijk. Als je zelf het werk doet, draag dan een mondmasker tijdens het stofzuigen en schoonmaken om te voorkomen dat je allergenen inademt. Blijf na het stofzuigen en afstoffen minimaal een uur uit de ruimte.

Tot slot

Het lijkt misschien veel werk, maar je hoeft niet alles in één keer te doen. Het gaat erom dat je stof en vocht in de slaapkamer zoveel mogelijk reduceert. Je zult meteen verschil merken!