Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
product
testimonials
team
Tips tegen huisstofmijt
  • 1

Een huisstofmijt allergie zorgt vaak voor vervelende klachten. Gelukkig kun je veel doen om die klachten te voorkomen of te verminderen. Wij hebben 17 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer voor je op een rijtje gezet. 

1. Zorg voor een goede ventilatie

Zorg voor een constante toevoer van frisse lucht in de slaapkamer, bijvoorbeeld door een klein bovenraampje of ventilatierooster open te zetten. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer dagelijks goed te luchten door even een raam wijd open te zetten. Ook in de winter! 

2. Voorkom dat er vocht blijft hangen

Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel. Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.

3. Schaf een luchtontvochtiger aan

De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer ligt rond de 50%, als je last hebt van huisstofmijt allergie liefst nog iets lager. Als je slaapkamer ondanks dagelijks ventileren en luchten nog steeds te vochtig is, overweeg dan om een luchtontvochtiger aan te schaffen.

4. Kies je beddengoed verstandig

Wanneer je nieuw beddengoed aanschaft, vermijdt dan materialen die lastig frequent te reinigen zijn en/of niet op hogere temperaturen gewassen kunnen worden. Koop lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen die je op 60°C kunt wassen. 

5. Maak je bed niet op

Wat betreft het opmaken van je bed mag je lekker lui zijn! Geloof het of niet, maar door je dekbedovertrek opengeslagen te laten liggen (of naar het voeteneinde te trekken) vinden huisstofmijten je bed minder aantrekkelijk. Zij houden namelijk van vochtige plekjes, en als je je bed niet opmaakt kan je matras beter luchten.

6. Was beddengoed wekelijks…

Je hoeft dus niet je bed elke dag op te maken, maar het wassen van beddengoed moet wekelijks gebeuren! Dekbedden, dekens en kussens dienen om de zes weken gewassen te worden.

7. …indien mogelijk op 60°C

Als je op hoge temperaturen wast zullen de huisstofmijten dat niet overleven. Beddengoed in de droger doen helpt overigens ook om huisstofmijten te doden – check wel altijd even de was instructies om te zien of dat kan. Spullen die stof vasthouden maar niet (op hoge temperaturen) wasbaar zijn, zoals sommige knuffels, kun je een nachtje in de vriezer doen om de huisstofmijten te doden.

8. Denk ook om je kleding

Ook kleding moet zoveel mogelijk stofvrij gehouden worden. Zorg voor afsluitbare kledingkasten; daar komt minder stof in. Laat geen kleding op de vloer of over meubilair slingeren. Een opgeruimde slaapkamer is ook makkelijker schoon te houden, dus je slaat twee vliegen in één klap!

9. Stofzuig regelmatig…

Stofzuig de slaapkamer minimaal wekelijks, als het kan vaker – en neem meteen de rest van het huis mee, want stof waait makkelijk van de ene ruimte naar de andere. Stofzuig niet alleen de vloer, maar ook eventueel meubilair met textielbekleding. En vergeet die verraderlijke naden en kieren bij plinten en kozijnen niet!

10. …en gebruik daarvoor een praktische stofzuiger

Gebruik een goede stofzuiger met een dubbellaagse microfilter zak of HEPA-filter. Stofzuigers zonder zak zijn de laatste jaren erg populair geworden, maar niet altijd even handig als je allergisch bent voor huisstofmijt. Heb je wel een stofzuiger zonder zak, vraag dan iemand anders (die niet allergisch is) om het stofreservoir te legen. 

11. Reinig regelmatig ventilatieroosters 

Als je dan toch aan het stofzuigen bent, pak dan ook meteen de ventilatieroosters in huis mee. Als stofzuigen niet voldoende is om ze schoon te krijgen, vraag dan of iemand ze los kan schroeven zodat je ze in een sopje kunt doen.

12. Laat ventilatiekanalen periodiek reinigen

Als je een mechanisch ventilatiesysteem in huis hebt, of gebruik maakt van een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp, dan is het zeker de moeite waard om periodiek de ventilatiekanalen professioneel te laten reinigen. Op die manier weet je niet alleen zeker dat het goed gebeurt, je bespaart jezelf ook nog eens een hoop gesnotter. Daarbij zorgt periodiek onderhoud dat je ventilatiesysteem veilig, zuinig en efficiënt blijft functioneren. 

13. Hou ook andere oppervlakken zoveel mogelijk stofvrij

Neem gladde oppervlakken af met een vochtig doekje. Gebruik geen droge doek, hiermee verplaats je het stof en de mijten alleen maar.

14. Zet planten maandelijks onder de douche

Heb je planten in de slaapkamer staan? Deze kunnen snel stoffig worden. Zet ze daarom minimaal één keer per maand even onder de douche. Dat is de makkelijkste manier om in één keer al het stof van de bladeren te verwijderen. 

15. Ga voor minimalisme

Alles dat stof verzamelt, verzamelt ook huisstofmijten. Hou je slaapkamer daarom zoveel mogelijk vrij van rommel en overbodige spullen. Boeken, tijdschriften, decoratie items, hebbedingetjes en andere prullaria kun je beter naar een andere kamer verplaatsen. Berg alles zo op dat je makkelijk kunt schoonmaken.

16. Vervang tijdig je hoofdkussens

Hoofdkussens zijn vaak een broedplaats voor huisstofmijten en dienen daarom bij voorkeur jaarlijks vervangen te worden. Schaf een anti-allergisch en stofvrij kussen aan, bij voorkeur met een afritsbare en wasbare tijk. Het Butterfly gezondheidskussen is bijvoorbeeld een aanrader. 

17. Koop een matras met afritsbare tijk

Je kunt je matras natuurlijk niet in de wasmachine gooien. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je een matras met afritsbare tijk koopt, zodat je die maandelijks kunt wassen. Nog beter is een SmartSleeve Sleep Allergen protected matrashoes, welke speciaal ontwikkeld is om het huisstofmijt allergeen te reduceren. 

18. Kijk kritisch naar je bed

Een bed met een luchtdoorlatende bodem is geen overbodige luxe. Een bed met een metalen of houten frame is voor jou ook beter dan een bekleed frame. Slaap je toch echt het liefst op een boxspring? Kies dan voor een uitvoering met vuil- en vochtwerende eigenschappen. 

19. Zorg voor een makkelijk te reinigen vloer

Tapijt in de slaapkamer (of in welke ruimte dan ook) is echt een no go voor mensen met een huisstofmijt allergie. Een tapijt dat over een betonnen ondergrond ligt is al helemaal een ramp, omdat beton relatief veel vocht vasthoudt – en huisstofmijten zijn dol op een vochtige omgeving! Kies voor een gladde vloerbedekking, liefst zonder naden en kieren, die gemakkelijk schoon te maken is. Er is bijvoorbeeld speciaal anti-allergisch laminaat verkrijgbaar.

20. Doe vloerkleden de deur uit

Vloerkleden, vachtjes en huiden staan heel gezellig, maar zijn een van de grootste broedplaatsen voor stofmijten. En dat is allesbehalve prettig als je een huisstofmijt allergie hebt. 

21. Kijk uit met gestoffeerde meubels

Heb je gestoffeerde meubels in de slaapkamer staan? Verplaats deze dan naar een andere ruimte. Of beter nog: laat ze opnieuw bekleden met leer of een ander anti-allergisch materiaal. 

22. Vergeet de raambekleding niet

Raambekleding wordt vaak vergeten bij het stofvrij maken van de slaapkamer. Rolgordijnen zijn het beste als je last hebt van huisstofmijt allergie. Wil je echt per se gordijnen, zorg dan dat deze in de wasmachine kunnen. Heb je jaloezieën? Hou er dan rekening mee dat je deze ook regelmatig stofvrij moet maken.

23. Draag een mondmasker tijdens het schoonmaken

Bij ernstige huisstofmijt allergieën wordt aangeraden om iemand anders te laten schoonmaken, maar dat is niet altijd mogelijk. Als je zelf het werk doet, draag dan een mondmasker tijdens het stofzuigen en schoonmaken om te voorkomen dat je allergenen inademt. Als het mogelijk is, blijf dan na het schoonmaken minimaal een uur uit de ruimte.

24. Overweeg de aanschaf van een luchtreiniger

Hoe vaak en zorgvuldig je ook schoonmaakt, er zal altijd wel iets van stof achterblijven. Als je dit nog verder wilt minimaliseren kun je een luchtreiniger aanschaffen. Deze apparaten zijn speciaal ontworpen om stofdeeltjes, fijnstof en allergenen binnenshuis uit de lucht te verwijderen.

25. Maak je eigen geursprays

Het laatste dat je wil is chemicaliën in huis gebruiken. Maar dat hoeft ook niet, want er zijn volop natuurlijke alternatieven. Wist je dat huisstofmijten een afkeer hebben van specifieke geuren? Daaronder vallen onder andere tea tree, eucalyptus, lavendel, pepermunt en rozemarijn. Kook een halve liter water, laat het afkoelen en meng er een paar druppels van je favoriete essentiële olie doorheen. Giet het mengsel in een spuitfles en je hebt je eigen natuurlijke geurspray die ook nog eens helpt om je grootste vijanden op afstand te houden.

Tot slot

Het lijkt misschien veel werk, maar je hoeft niet alles in één keer te doen. Het gaat erom dat je stof en vocht in de slaapkamer zoveel mogelijk reduceert. Je zult meteen verschil merken!