Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
Slaaphouding bij schouderklachten
  • 4

De schouders zijn de meest beweeglijke gewrichten in het menselijk lichaam. Een groep van vier spieren en hun pezen, samen ook wel de rotator cuff genoemd, geeft elke schouder zijn grote bewegingsbereik. Schouderpijn wordt vaak veroorzaakt door beschadigingen, zwellingen of stijfheid rondom de rotator cuff. Denk bijvoorbeeld aan bursitis, een ontsteking van de slijmbeurs die het gewricht beschermt. In de meeste gevallen is schouderpijn echter een gevolg van overbelasting of een verkeerde houding. Hieronder geven we een aantal tips voor het verhelpen van schouderpijn.

Tips voor het verhelpen van schouderpijn 

Stretch dagelijks je spieren

De schouders zijn de plek waar de meeste mensen veel spanning vasthouden. Je kunt die spanning drastisch reduceren door dagelijks simpele rek- en strekoefeningen te doen die gericht zijn op de schouders:

  • Draai je schouders een aantal keer naar voren en naar achteren;
  • Kantel je hoofd met je linkeroor richting je linkerschouder, terwijl je je rechterschouder omlaag duwt. Herhaal dit een aantal keer en wissel van kant.
  • Draai je hoofd langzaam van de ene naar de andere kant en weer terug.

Verlicht je klachten met ijs of warmte

Wanneer je schouderpijn het gevolg is van een blessure, breng dan in de eerste 24 uur om de zoveel uur een icepack aan om zwelling tegen te gaan. Zorg dat het icepack in een doek gewikkeld is en laat hem maximaal 20 minuten zitten. Na 24 uur stap je over op warmte, bijvoorbeeld door een warme douche te nemen of een warmtekussen op je schouders te leggen. Dit bevordert de bloedsomloop en helpt je spieren te ontspannen.  

Laat je masseren

Een goede nek- en schoudermassage kan veel spanning in de schouderspieren wegnemen, zeker wanneer je je met enige regelmaat laat masseren. In het geval van een blessure is wel voorzichtigheid geboden; laat je in dat geval alleen door een ervaren professional masseren en breng diegene op de hoogte van het ontstaan van je blessure!

Zorg voor een goede nachtrust

Het belang van een goede nachtrust voor het verhelpen van schouderpijn mag zeker niet onderschat worden. Het grootste deel van het fysieke herstel vindt immers plaats tijdens de diepe slaapfase.

Zorg voor een goed matras en een bijpassend kussen, creëer een comfortabele, donkere en koele slaapomgeving met zo min mogelijk prikkels en neem ’s avonds te tijd om tot rust te komen voor je naar bed gaat. Om schouderpijn te voorkomen wordt geadviseerd om niet op de buik te slapen, aangezien. Dit is omdat er dan te veel druk op de nekwervels en hoge rugwervels komt te staan. 

Let op je houding

Vrijwel iedereen met een zittend beroep krijgt vroeger of later last van schouderpijn, vaak het gevolg van een slechte werkhouding. Zorg daarom voor een ergonomische, in hoogte verstelbare stoel waarin je de juiste zithouding kunt aannemen en positioneer je beeldscherm op ooghoogte. Als je gedurende de dag vergeet om op je houding te letten, probeer dan eens een mobiele app die je eraan herinnert.