Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
vrouw die rustig wilt slapen
  • Bed
  • by Redactie
  • 23 juni 2022
  • 3

De meeste mensen hebben er veel moeite mee om in slaap te komen. Er wordt zoveel van ons gevraagd in het hedendaagse leven, dat we eraan gewend zijn geraakt om altijd ‘aan’ te staan – tot het punt dat we bijna niet meer weten hoe we moeten ontspannen. Dat beïnvloedt onze nachtrust. Als slaap een boek zou zijn, dan kun je niet simpelweg in het eerste hoofdstuk beginnen. Er is een proloog vereist. Als je niet de tijd neemt om de indrukken van de dag te verwerken en te ontspannen, dan zul je niet in slaap kunnen komen. En zelfs als dat wel lukt, dan slaap je onrustig. Hieronder een aantal tips betreffende wat je kunt doen om rustiger te slapen.

Wat je kunt doen om rustiger te slapen

#1. Ontspan fysiek

Om rustiger te slapen is het belangrijk om selectief te zijn met betrekking tot hoe je je avonduren doorbrengt. In slaap komen kan heel lastig zijn als jij besluit om ’s avonds nog een paar kilometer te gaan hardlopen of de late kickboks les mee te pakken. Bij dergelijke activiteiten kan het namelijk wel een paar uur duren voordat de adrenaline die je lijf heeft aangemaakt weer is weggeëbd. Een rustige wandeling of een ontspannende yoga-sessie zijn natuurlijk wel prima.

#2. Ontspan mentaal

Een goede nachtrust vereist naast fysieke ontspanning ook mentale ontspanning. Dit is niet het moment om rekeningen te betalen, een hypotheekaanvraag in te dienen, met je partner te ruziën of lastige problemen op te lossen. Zorg dat je dingen doet die je de gelegenheid bieden om mentaal te ontspannen.

#3. Bereid voor

Mentaal ontspannen zal je een stuk makkelijker afgaan als je niet hoeft te stressen over wat je de volgende ochtend allemaal niet mag vergeten. Kijk daarom wat je kunt doen om je ochtenden zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo kun je alvast je tas inpakken, je kleding klaarleggen of het koffiezetapparaat voorprogrammeren.

#4. Laat los

Ook al doe je je best om ’s avonds geen geestelijk stimulerende activiteiten te ondernemen, het kan natuurlijk zijn dat je gebeurtenissen van eerder die dag niet kunt loslaten. Om te voorkomen dat je ’s nachts gaat liggen piekeren kun je proberen om elke avond een brain-dump te doen. Schaf een notitieboek of dagboek aan en leg het naast je bed. Voordat je gaat slapen schrijf je alles dat er op dat moment door je hoofd spookt van je af. Dit maakt het makkelijker om het los te laten – in elk geval voor de nacht.

#5. Mediteer

’s Avonds een paar minuten mediteren helpt tal van mensen om rustiger te slapen. Probeer bijvoorbeeld eens om naar een begeleide meditatie te luisteren. Wat je ook kunt doen is je, zodra je eenmaal comfortabel in bed ligt, simpelweg een aantal minuten focussen op je ademhaling. Stel je voor dat de stress en angst die je vasthoudt bij elke uitademing van je afglijdt en in het niets verdwijnt. Voor je het weet val je weg in een kalme, ontspannen en rustige slaap.