Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • 7

Zweten doet iedereen en gedurende de hele dag. Het is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je 's nachts in bed ligt en je nachtkleding is volledig klam en nat en zelfs je lakens zijn helemaal vochtig, dan heb je last van nachtzweten. Hoe ontstaat nachtzweten en wat kun je eraan doen?

Zweten is iets dat het lichaam van nature doet om er voor te zorgen dat je lichaamstemperatuur geregeld wordt. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. De meeste mensen beginnen te zweten bij inspanning of als de temperatuur hoog is, maar er zijn ook mensen die zweten zonder inspanning. Dit wordt hyperhidrosis genoemd. Bij nachtzweten is er sprake van overmatig zweten tijdens de slaap. Het is normaal dat je zweet tijdens de slaap, bijvoorbeeld op een warme zomeravond of als je te veel beddengoed gebruikt. Maar als je last hebt van nachtzweten komt dit niet door een warme slaapkamer.

Er zijn veel verschillende oorzaken van nachtzweten. Om de oorzaak te vinden, kun je het beste een arts raadplegen. Deze zal bepalen of een medische aandoening verantwoordelijk is voor het nachtelijke zweten.

Enkele bekende oorzaken van nachtelijk transpireren zijn:

1. Menopauze

Tijdens de overgang kun je last hebben van opvliegers die vaak ook 's nachts optreden. Dit is een veel voorkomende oorzaak van nachtelijk zweten bij vrouwen.

2. Infecties

Alle infecties, die koorts veroorzaken, kunnen leiden tot nachtelijk transpireren. Het is ook een symptoom van een HIV-infectie.  

3. Idiopathische hyperhidrosis

Bij idiopathische hyperhidrosis is de oorzaak onbekend. Mensen methyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Continu zweten, vooral van de oksels, de handpalmen of de voetzolen, is het gevolg. De klachten ontstaan op tienerleeftijd en houden vaak tientallen jaren aan.

4. Kanker

Nachtelijk zweten is een vroeg symptoom van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom. Vaak hebben mensen met ongediagnosticeerde kanker ook andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.

5. Medicijnen

Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva, hebben als bijwerking nachtzweten. Zo'n 8 tot 22 procent van de mensen die antidepressiva slikken hebben last van nachtzweten. Ook geneesmiddelen om koorts te verlagen, zoals aspirine en paracetamol, kunnen nachtzweten veroorzaken.

6. Hypoglykemie

Een te lage bloedsuikergehalte, oftewel hypoglykemie, kan ook zweten veroorzaken. Hypoglykemie is een tijdelijk verschijnsel dat bijna niet voorkomt bij gezonde mensen en vooral voorkomt bij mensen met diabetes. Andere symptomen die optreden bij hypoglykemie zijn: vermoeidheid, concentratiestoornissen, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, honger en geeuwen.

7. Hormonale aandoeningen

Nachtzweten is tevens een symptoom van een aantal hormonale aandoeningen, waaronder feochromocytoom, het carcinoïd syndroom en hyperthyroïdie.

8. Slaapapneu

Een veel voorkomende oorzaak van nachtzweten is slaapapneu, ook wel het obstructief slaapapneusyndroom, afgekort OSAS. Bij deze aandoening heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen. Deze kunnen optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen. Hierdoor kunnen de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Ademen vergt dan veel meer van je lichaam. Hierdoor kun je flink gaan zweten, vooral rond de schouders en nek.

9. Stress

Een overproductie aan warmte 's nachts kan ook komen door chronische stress waarbij door afgifte van de stresshormonen adrenaline en cortisol je lichaam harder moet gaan werken. Hierdoor kan je ’s nachts gaan zweten.

10. Eten en drinken

Bepaalde dranken, gekruide spijzen bevatten stoffen die het nachtelijk zweten kunnen veroorzaken. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor er veel warmte vrij komt, waardoor transpiratie kan ontstaan. 

Gekruid voedsel kan eveneens hevige transpiratie veroorzaken. Met name de stof capsaicin, dat onder ander in chilipeper zit, is vaak de boosdoener

11. Matras en dekbed

Ook een oude en/of slecht ventilerende matras of dekbed kan ervoor zorgen dat je 's nachts zweet. Wanneer de geproduceerde lichaamswarmte niet of onvoldoende door je lichaam kan worden afgevoerd, dan ga je zweten. Heeft u vragen hierover? Eén van onze opgeleide medewerkers kan u hierover informeren.