Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • 6

Slapen, we doen het iedere nacht. En iedereen heeft slaap nodig, de een wat meer dan de ander. Je moet slapen om tot rust te komen. Maar wat nu als je problemen hebt met slapen? Als je iedere nacht de klok drie uur hoort slaan en ’s ochtends doodmoe uit bed stapt? Fonds Psychische Gezondheid geeft advies.

Wist je dat je gemiddeld een derde van je leven slaapt? Tijdens je slaap herstel je lichamelijk en geestelijk en krijg je weer energie. Helaas valt niet iedereen in slaap als het kussen in zicht is.

De cijfers

Een derde van de Nederlandse bevolking heeft wel eens slaapproblemen. Voor 10 tot 15 procent van de bevolking is slapeloosheid een langdurig en ernstig probleem. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last vanslaapstoornissen als mannen.

Zo’n 30 procent van de jongeren heeft problemen met inslapen of doorslapen (insomnia-klachten oftewel slapeloosheid). En 5 tot 11 procent heeft insomnia (slapeloosheid). Met een voorzichtige schatting zijn dit ongeveer 50.000 jongeren in Nederland.

Oorzaken

Hoe komt het dat je slecht slaapt? Die vraag is helaas niet zo makkelijk te beantwoorden. Voor ieder persoon die slecht slaapt is dat weer anders. Maar het kan deze oorzaken hebben:

-Stress: als je gespannen bent, is het lastig om in slaap te komen
-Leefgewoonten: bijvoorbeeld roken, koffie en zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die extra wakker houden.
-Traumatische gebeurtenissen: bijvoorbeeld een ongeluk, inbraak of overlijden.
-Leeftijd: oudere mensen slapen over het algemeen slechter.
-Psychische problemen; bijvoorbeeld depressie of een angststoornis. Hierdoor kun je een verstoord slaap-waakritme krijgen.

Wat gebeurt er als je lang slecht slaapt?

Als je lang slecht slaapt, is dat niet goed voor je. Je bent moe, je kunt je slecht concentreren op je werk of op school en je raakt geïrriteerd. Je kunt ook last krijgen van somberheid. Daarnaast kun je op gevaarlijke of ongewenste moment overmand worden door slaap. Denk aan autorijden of in een vergadering. Wat kun je doen? Lees onze twintig tips tegen slapeloosheid

Wil je testen of jouw klachten wijzen op slapeloosheid? Doe dan deslaapproblementest van Fonds Psychische Gezondheid.
Belemmeren de slaapklachten je dagelijks functioneren? Ga dan naar de huisarts.