Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
vrouw die rustig wilt slapen
  • Bed
  • by Redactie
  • 15 maart 2021
  • 5

Wie gaat shoppen voor een nieuw dekbed, ontdekt al snel dat de keuze reuze is! Er zijn verschillende soorten en maten. Van dons tot katoen of wol en van een vierseizoenen dekbed tot een anti-allergisch model. Wil je weten welk dekbed bij jouw persoonlijke slaapwensen past? We helpen je opweg met onze dekbed check!

Welk dekbed past bij mijn slaapwensen?

Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Voldoende nachtrust is belangrijk voor lichaam en geest. Een goede ondersteuning en voldoende ventilatie zijn hierbij belangrijk. Niemand wil ‘s nachts badend in het zweet wakker worden! Ieder mens heeft zo zijn eigen slaapwensen. Deze zijn o.a. afhankelijk van je slaaphouding en van het nachtelijk zweten.

Wat is mijn slaaphouding?

Er zijn drie type slapers: buikslapers, rugslapers en zij-slapers. Elke houding vraagt om slaapcomfort dat hierbij past. Een medisch matras op maat bijvoorbeeld, maar ook een dekbed dat de juiste slaaptemperatuur biedt. 

Welke dekbedden zijn er?

Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt en ook het materiaal loopt uiteen. Maar welk dekbed past nou het best bij jou? Wij hebben alle specificaties voor je op een rij gezet en geven per soort slaapadvies! Wil je lekker wegdromen onder de schapenwol? Een pak van donsveren? Of heb je speciale wensen omdat je allergisch bent? Er is voor elke wens een oplossing. Er zijn:

  • katoenen dekbedden
  • donzen dekbedden
  • synthetische modellen
  • wollen dekbedden
  • vierseizoenen dekbedden
  • anti-allergie dekbedden

Katoenen dekbedden

Katoen is een geschikt materiaal voor wie veel last heeft van nachtelijk zweten. Mensen met huidallergieën kunnen vaak klachtenvrij onder een katoenen dekbed slapen. Het heeft een prima vochtregulatie en kan op 60 graden worden gewassen in de wasmachine.

Donzen dekbed

Een donzen dekbed, de naam zegt het al, is gevuld met donsveren. Deze komen van eenden en ganzen. Doordat ze lichtgewicht zijn, zijn ze makkelijk in gebruik. De luchtige vulling zorgt voor voldoende warmte en ventilatie. Dons kun je ook in de wasmachine wassen. Je moet hem na het drogen wel altijd goed opschudden!

Synthetische dekbedden

Bij synthetische dekbedden is de vulling niet van natuurlijk materiaal, maar van een – nauwelijks van echt te onderscheiden – vezel. Er zijn twee soorten: holle vezels en gesloten vezels. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter dan gesloten vezels. Een veelgenoemd nadeel van een synthetisch dekbed is de vochtregulatie. Transpireer je veel? Dan is een wollen of donzen dekbed een beter idee.

Wollen dekbedden

Een wollen dekbed bestaat meestal uit 100% zuivere lams- of scheerwol. Je kunt hem niet in de wasmachine wassen, maar moet hem chemisch laten reinigen. Wollen dekbedden zijn heerlijk in de winter! In de zomer zijn ze wellicht te zwaar en te warm.

Vierseizoenen dekbedden

Vierseizoenen dekbedden bestaan uit twee dekbedden. Deze kunnen met drukknopen of klitteband aan elkaar worden bevestigd. Zo heb je het hele jaar door de juiste temperatuur in bed: op koude winternacht en op zwoele zomeravonden. Vierseizoenen dekbedden zijn er met verschillende vullingen, dons en katoen worden het meest verkocht.

Anti-allergie dekbedden

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Voor mensen die de kriebels krijgen onder hun dekbed, zijn er speciale anti-allergie modellen. Deze heeft een synthetische vulling van dichtgeweven katoen en kan op 60 graden – en in sommige gevallen zelfs op 90 graden! – worden gewassen in de wasmachine.

Welk dekbed past bij mij? 

Wil je weten welk dekbed bij jou past? Wij helpen je graag aan persoonlijk slaapadvies. Doe de slaapscan en ontvang binnen twee minuten advies op maat!