Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • Kussen
  • by Redactie
  • 30 april 2020
  • 6

 Nekpijn is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, stress, tocht, een verrekte spier, een nekhernia of overbelasting van de nekspieren als gevolg van een verkeerde houding. Gelukkig kun je veel doen om nekpijn te verlichten en/of te voorkomen. Begin eens bij hoe je slaapt. Welk kussen kan bij nekpijn verlichting bieden? En welke slaaphouding is het beste als je last hebt van nekpijn?

Welk kussen bij nekpijn?

Welk kussen bij nekpijn het beste is, hangt voor een groot deel af van je slaaphouding. Slapen op je zij of op je rug ontlast je nek het meest, terwijl slapen op je buik juist meer druk op de nekwervels legt.

Voor rugslapers

Slaap je vooral op je rug? Kies dan voor een kussen dat de natuurlijke curve van je nek ondersteund, en onder je hoofd wat platter is. Als je op je rug slaapt is het belangrijk dat je een kussen hebt dat zich goed aanpast aan de vorm van je hoofd en nek. Een kussen met donsveren is ideaal, maar verliest in de loop van de tijd wel zijn stevigheid en zal dan ook jaarlijks vervangen moeten worden. Een andere optie is een kussen met memory foam, zoals het Fysiotech gezondheidskussen.

Vermijd een te hoog of te hard kussen; dan komt er juist weer te veel spanning op je nekwervels, waardoor je ’s ochtends wakker wordt met een stijve of pijnlijke nek.

Voor zijslapers

Slaap je voornamelijk op je zij? Dan is het zaak om te zorgen dat je volledige ruggengraat (dus inclusief nekwervels) recht blijft. Dit kun je bereiken door een kussen te gebruiken dat onder je nek iets hoger ligt dan onder je hoofd. Een kussen met ingebouwde nekondersteuning, zoals het Butterfly gezondheidskussen, is ideaal. Ook een gezondheidskussen op maat kan een enorm verschil maken.

Val je weleens in slaap in de trein, het vliegtuig of voor de televisie? Gebruik dan een hoefijzervormig kussen om je nek te ondersteunen en te voorkomen dat je hoofd opzij valt als je wegdommelt. Let er wel op dat het kussen niet te groot is achter je nek; anders wordt je hoofd te veel naar voren geduwd.

Voor buikslapers

Als je op je buik ligt, is je rug hol en je nek opzij gedraaid. Dat is erg belastend voor je nekwervels en kan nekklachten veroorzaken. We ontwikkelen vaak al op jonge leeftijd een voorkeur voor een bepaalde slaaphouding, dus die veranderen kan lastig zijn. Daarbij worden we ‘s ochtends vaak niet in dezelfde houding wakker. Toch kan het voor buikslapers de moeite waard zijn om de slaaphouding te veranderen, zeker bij nekklachten. Begin met op je zij liggen; veel buikslapers zijn namelijk van nature zijslapers. Merk je dat je vanzelf op je buik draait? Probeer dan de stabiliteit van je zijligging te vergroten. Dit doe je door, als je op je zij ligt, je bovenste been naar voren te leggen en door een extra kussen te ondersteunen. Zo creëer je een groter contactoppervlak en lig je stabieler. Een andere reden dat veel mensen (onbewust) op hun buik draaien is vanwege een te hard matras. Er komt dan teveel druk op de heupen of schouders, wat natuurlijk niet comfortabel voelt. Een zachter matras biedt dan uitkomst.

Twijfel je over welk kussen bij nekpijn voor jou het beste is? Neem contact op met Medipas Matras voor een persoonlijk advies!