Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
testimonials
team
  • 200

Een huisstofmijtallergie zorgt vaak voor vervelende klachten. Gelukkig kun je veel doen om die klachten te voorkomen of te verminderen. Wij hebben 10 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer voor je op een rijtje gezet.

#1. Zorg voor een goede ventilatie

Zorg voor een constante toevoer van frisse lucht in de slaapkamer, bijvoorbeeld door een klein bovenraampje of ventilatierooster open te zetten. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer dagelijks goed te luchten door even een raam wijd open te zetten. Ook in de winter!

#2. Voorkom dat er vocht blijft hangen

Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel. Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.

#3. Was beddengoed wekelijks

Koop lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen die je op 60°C kunt wassen. Dit moet wekelijks gebeuren! Dekbedden, dekens, kussens en knuffels dienen om de zes weken gewassen te worden, indien mogelijk ook op 60°C. Als je het bed tussendoor opmaakt, laat het dekbed dan opengeslagen liggen.

#4. Denk ook om je kleding

Ook kleding moet zoveel mogelijk stofvrij gehouden worden. Zorg voor afsluitbare kledingkasten; daar komt minder stof in. Laat geen kleding op de vloer of over meubilair slingeren. Een opgeruimde slaapkamer is ook makkelijker schoon te houden!

#5. Hou de slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij

Stofzuig de slaapkamer minimaal wekelijks, als het kan vaker. Neem niet alleen de vloer mee, maar ook eventueel meubilair met textielbekleding. Neem gladde oppervlakken af met een vochtig doekje. Heb je planten in de slaapkamer staan? Deze kunnen snel stoffig worden. Zet ze daarom minimaal één keer per maand even onder de douche om al het stof van de bladeren te verwijderen.

#6. Vervang tijdig je hoofdkussens

Hoofdkussens zijn vaak een broedplaats voor huisstofmijten en dienen daarom bij voorkeur jaarlijks vervangen te worden. Schaf een anti-allergisch en stofvrij kussen aan, bij voorkeur met een afritsbare en wasbare tijk. Het Butterfly gezondheidskussen is bijvoorbeeld een aanrader.

#7. Koop een matras met afritsbare tijk

Je kunt je matras natuurlijk niet in de wasmachine gooien. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je een matras met afritsbare tijk koopt, zodat je die maandelijks kunt wassen. Nog beter is een SmartSleeve Sleep Allergen protected matrashoes, welke speciaal ontwikkeld is om het huisstofmijt allergeen te reduceren.

#8. Kijk kritisch naar je bed

Een bed met een luchtdoorlatende bodem is geen overbodige luxe. Slaap je het liefst op een boxspring? Kies dan voor een uitvoering met vuil- en vochtwerende eigenschappen.

#9. Zorg voor een makkelijk te reinigen vloer

Tapijt in de slaapkamer is echt een no go voor mensen met een huisstofmijtallergie. Kies voor een gladde vloerbedekking die gemakkelijk schoon te maken is. Er is bijvoorbeeld speciaal anti-allergisch laminaat verkrijgbaar.

#10. Vergeet de raambekleding niet

Raambekleding wordt vaak vergeten bij het stofvrij maken van de slaapkamer. Gordijnen moeten in de wasmachine kunnen. Heb je jaloezieën, dan moet je deze ook regelmatig stofvrij maken.

Tot slot

Het lijkt misschien veel werk, maar je hoeft niet alles in één keer te doen. Het gaat erom dat je stof en vocht in de slaapkamer zoveel mogelijk reduceert. Je zult meteen verschil merken!