Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
Tips tegen huisstofmijt
  • 7

Een huisstofmijt allergie zorgt vaak voor vervelende klachten. Gelukkig kun je veel doen om die klachten te voorkomen of te verminderen. Wij hebben 45 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer voor je op een rijtje gezet. 

1. Zorg voor een goede ventilatie

Zorg voor een constante toevoer van frisse lucht in de slaapkamer, bijvoorbeeld door een klein bovenraampje of ventilatierooster open te zetten. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer dagelijks goed te luchten door even een raam wijd open te zetten. Ook in de winter! 

2. Voorkom dat er vocht blijft hangen

Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel. Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.

3. Schaf een luchtontvochtiger aan

De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer ligt rond de 50%, als je last hebt van huisstofmijt allergie liefst nog iets lager. Als je slaapkamer ondanks dagelijks ventileren en luchten nog steeds te vochtig is, overweeg dan om een luchtontvochtiger aan te schaffen.

4. Kies je beddengoed verstandig

Wanneer je nieuw beddengoed aanschaft, vermijdt dan materialen die lastig frequent te reinigen zijn en/of niet op hogere temperaturen gewassen kunnen worden. Koop lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen die je op 60°C kunt wassen. 

5. Maak je bed niet op

Wat betreft het opmaken van je bed mag je lekker lui zijn! Geloof het of niet, maar door je dekbedovertrek opengeslagen te laten liggen (of naar het voeteneinde te trekken) vinden huisstofmijten je bed minder aantrekkelijk. Zij houden namelijk van vochtige plekjes, en als je je bed niet opmaakt kan je matras beter luchten.

6. Was beddengoed wekelijks…

Je hoeft dus niet je bed elke dag op te maken, maar het wassen van beddengoed moet wekelijks gebeuren! Dekbedden, dekens en kussens dienen om de zes weken gewassen te worden.

7. …indien mogelijk op 60°C

Als je op hoge temperaturen wast zullen de huisstofmijten dat niet overleven. Beddengoed in de droger doen helpt overigens ook om huisstofmijten te doden – check wel altijd even de was instructies om te zien of dat kan. Spullen die stof vasthouden maar niet (op hoge temperaturen) wasbaar zijn, zoals sommige knuffels, kun je een nachtje in de vriezer doen om de huisstofmijten te doden.

8. Denk ook om je kleding

Ook kleding moet zoveel mogelijk stofvrij gehouden worden. Zorg voor afsluitbare kledingkasten; daar komt minder stof in. Laat geen kleding op de vloer of over meubilair slingeren. Een opgeruimde slaapkamer is ook makkelijker schoon te houden, dus je slaat twee vliegen in één klap!

9. Stofzuig regelmatig…

Stofzuig de slaapkamer minimaal wekelijks, als het kan vaker – en neem meteen de rest van het huis mee, want stof waait makkelijk van de ene ruimte naar de andere. Stofzuig niet alleen de vloer, maar ook eventueel meubilair met textielbekleding. En vergeet die verraderlijke naden en kieren bij plinten en kozijnen niet!

10. …en gebruik daarvoor een praktische stofzuiger

Gebruik een goede stofzuiger met een dubbellaagse microfilter zak of HEPA-filter. Stofzuigers zonder zak zijn de laatste jaren erg populair geworden, maar niet altijd even handig als je allergisch bent voor huisstofmijt. Heb je wel een stofzuiger zonder zak, vraag dan iemand anders (die niet allergisch is) om het stofreservoir te legen. 

11. Reinig regelmatig ventilatieroosters 

Als je dan toch aan het stofzuigen bent, pak dan ook meteen de ventilatieroosters in huis mee. Als stofzuigen niet voldoende is om ze schoon te krijgen, vraag dan of iemand ze los kan schroeven zodat je ze in een sopje kunt doen.

12. Laat ventilatiekanalen periodiek reinigen

Als je een mechanisch ventilatiesysteem in huis hebt, of gebruik maakt van een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp, dan is het zeker de moeite waard om periodiek de ventilatiekanalen professioneel te laten reinigen. Op die manier weet je niet alleen zeker dat het goed gebeurt, je bespaart jezelf ook nog eens een hoop gesnotter. Daarbij zorgt periodiek onderhoud dat je ventilatiesysteem veilig, zuinig en efficiënt blijft functioneren. 

13. Hou ook andere oppervlakken zoveel mogelijk stofvrij

Neem gladde oppervlakken af met een vochtig doekje. Gebruik geen droge doek, hiermee verplaats je het stof en de mijten alleen maar.

14. Zet planten maandelijks onder de douche

Heb je planten in de slaapkamer staan? Deze kunnen snel stoffig worden. Zet ze daarom minimaal één keer per maand even onder de douche. Dat is de makkelijkste manier om in één keer al het stof van de bladeren te verwijderen. 

15. Ga voor minimalisme

Alles dat stof verzamelt, verzamelt ook huisstofmijten. Hou je slaapkamer daarom zoveel mogelijk vrij van rommel en overbodige spullen. Boeken, tijdschriften, decoratie items, hebbedingetjes en andere prullaria kun je beter naar een andere kamer verplaatsen. Berg alles zo op dat je makkelijk kunt schoonmaken.

16. Vervang tijdig je hoofdkussens

Hoofdkussens zijn vaak een broedplaats voor huisstofmijten en dienen daarom bij voorkeur jaarlijks vervangen te worden. Schaf een anti-allergisch en stofvrij kussen aan, bij voorkeur met een afritsbare en wasbare tijk. Het Butterfly gezondheidskussen is bijvoorbeeld een aanrader. 

17. Koop een matras met afritsbare tijk

Je kunt je matras natuurlijk niet in de wasmachine gooien. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je een matras met afritsbare tijk koopt, zodat je die maandelijks kunt wassen. Nog beter is een SmartSleeve Sleep Allergen protected matrashoes, welke speciaal ontwikkeld is om het huisstofmijt allergeen te reduceren. 

18. Kijk kritisch naar je bed

Een bed met een luchtdoorlatende bodem is geen overbodige luxe. Een bed met een metalen of houten frame is voor jou ook beter dan een bekleed frame. Slaap je toch echt het liefst op een boxspring? Kies dan voor een uitvoering met vuil- en vochtwerende eigenschappen. 

19. Zorg voor een makkelijk te reinigen vloer

Tapijt in de slaapkamer (of in welke ruimte dan ook) is echt een no go voor mensen met een huisstofmijt allergie. Een tapijt dat over een betonnen ondergrond ligt is al helemaal een ramp, omdat beton relatief veel vocht vasthoudt – en huisstofmijten zijn dol op een vochtige omgeving! Kies voor een gladde vloerbedekking, liefst zonder naden en kieren, die gemakkelijk schoon te maken is. Er is bijvoorbeeld speciaal anti-allergisch laminaat verkrijgbaar.

20. Doe vloerkleden de deur uit

Vloerkleden, vachtjes en huiden staan heel gezellig, maar zijn een van de grootste broedplaatsen voor stofmijten. En dat is allesbehalve prettig als je een huisstofmijt allergie hebt. 

21. Kijk uit met gestoffeerde meubels

Heb je gestoffeerde meubels in de slaapkamer staan? Verplaats deze dan naar een andere ruimte. Of beter nog: laat ze opnieuw bekleden met leer of een ander anti-allergisch materiaal. 

22. Vergeet de raambekleding niet

Raambekleding wordt vaak vergeten bij het stofvrij maken van de slaapkamer. Rolgordijnen zijn het beste als je last hebt van huisstofmijt allergie. Wil je echt per se gordijnen, zorg dan dat deze in de wasmachine kunnen. Heb je jaloezieën? Hou er dan rekening mee dat je deze ook regelmatig stofvrij moet maken.

23. Draag een mondmasker tijdens het schoonmaken

Bij ernstige huisstofmijt allergieën wordt aangeraden om iemand anders te laten schoonmaken, maar dat is niet altijd mogelijk. Als je zelf het werk doet, draag dan een mondmasker tijdens het stofzuigen en schoonmaken om te voorkomen dat je allergenen inademt. Als het mogelijk is, blijf dan na het schoonmaken minimaal een uur uit de ruimte.

24. Overweeg de aanschaf van een luchtreiniger

Hoe vaak en zorgvuldig je ook schoonmaakt, er zal altijd wel iets van stof achterblijven. Als je dit nog verder wilt minimaliseren kun je een luchtreiniger aanschaffen. Deze apparaten zijn speciaal ontworpen om stofdeeltjes, fijnstof en allergenen binnenshuis uit de lucht te verwijderen.

25. Maak je eigen geursprays

Het laatste dat je wil is chemicaliën in huis gebruiken. Maar dat hoeft ook niet, want er zijn volop natuurlijke alternatieven. Wist je dat huisstofmijten een afkeer hebben van specifieke geuren? Daaronder vallen onder andere tea tree, eucalyptus, lavendel, pepermunt en rozemarijn. Kook een halve liter water, laat het afkoelen en meng er een paar druppels van je favoriete essentiële olie doorheen. Giet het mengsel in een spuitfles en je hebt je eigen natuurlijke geurspray die ook nog eens helpt om je grootste vijanden op afstand te houden.

26. Of probeer kant-en-klare allergeen-sprays

Ben je niet zo’n DIY-liefhebber? Geen probleem. Er zijn ook kant-en-klare allergeen-sprays te koop. Deze sprays kun je gebruiken voor onder andere het behandelen van allergeendichte matrashoezen, beddengoed, gordijnen en gestoffeerde meubels. Sommige allergeen-sprays zijn 100% natuurlijk en gemaakt van fruit en zaadextracten. Andere varianten bevatten speciale probiotica die de allergenen in de omgeving elimineren. Het effect van sommige sprays kan tot wel enkele weken aanhouden. Wees niet bang om gewoon verschillende allergeen-sprays uit te proberen; als het eerste product dat je probeert niet werkt, dan misschien het tweede wel.

27. Slaap niet op de bank

Je investeert veel tijd en moeite om je slaapkamer zoveel mogelijk vrij van stof en huisstofmijten te houden, maar als je geregeld ’s avonds op de bank in de woonkamer in slaapt valt, dan blijf je klachten houden. Leer jezelf aan om gewoon naar bed te gaan als je voelt dat je slaperig wordt.

28. Voorkom dat je allergenen naar binnen loopt

Om te voorkomen dat je allergenen naar binnen loopt is het raadzaam om bij thuiskomst meteen je schoenen uit te trekken – en je bezoek te vragen om hetzelfde te doen. Het is ook gewoon een stuk frisser, zo’n schoenen-uit beleid!

29. Kijk eens naar PVC-Jaloezieën

We hadden het er eerder al over dat stoffen gordijnen niet de beste keus zijn als je een huisstofmijt allergie hebt. Mocht je op een gegeven moment toch aan andere raambekleding toe zijn, kijk dan eens naar PVC-jaloezieën. Het gladde oppervlak van het materiaal is makkelijker schoon te maken dan jaloezieën van hout of bamboe en is bovendien verkrijgbaar in alle denkbare kleuren – ook in houtlook!

30. Was knuffels regelmatig

Je kunt een kind natuurlijk geen knuffelbeesten ontzeggen omdat hij of zij een huisstofmijt allergie heeft. Zorg in elk geval dat de knuffels geregeld gewassen worden en geef je kind één vaste knuffel om mee naar bed te nemen. De rest moet maar op een ander plekje slapen – liefst weg van het bed.

31. Schaf vacuümzakken voor winterkleding aan

Kleding die we alleen in de koude maanden van het jaar dragen, wordt vaak ergens opgeborgen zodra de temperaturen weer stijgen. Helaas gebeurt dat vaak op stoffige plekken. Het is zeker de moeite waard om wat vacuümzakken voor kleding aan te schaffen, zodat stof (en stofmijten) geen kans krijgen.

32. Oriënteer je op luchtzuiveraars

Als alternatief voor de luchtontvochtiger waar we het eerder over hadden, kun je ook een luchtzuiveraar overwegen. Kijk in dat geval goed naar de specificaties; slechts een klein percentage van de luchtzuiveraars op de markt is in staat om biologische contaminanten zoals stofmijt allergenen te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig de filters vervangt, zodat er niet alsnog vervuilde lucht gaat circuleren.

33. Sluit eventuele andere oorzaken uit

Tenzij reeds door een medisch professional is vastgesteld dat je klachten het gevolg zijn van een huisstofmijt allergie, is het de moeite waard om een allergeentest aan te vragen bij je huisarts. Het zou namelijk best kunnen dat je klachten veroorzaakt worden door een andere inhaleringsallergie, zoals bijvoorbeeld een allergie voor (specifieke) pollen of haren van katten en/of honden. De klachten die mensen ervaren zijn bij alle inhaleringsallergieën grotendeels hetzelfde, dus het kan de moeite waard zijn om uit te zoeken of je vermoedens kloppen.

34. Pak de badkamer aan

Huisstofmijten zijn dol op het warme en vochtige klimaat in de badkamer. En vergis je niet, de mijten die nu in je badkamer huizen hebben binnen no time hun weg naar je slaapkamer gevonden – helemaal als die aan je badkamer grenst. Ook deze ruimte dient dus zoveel mogelijk stofvrij gehouden te worden.

35. Vergeet je handdoeken en badmatten niet

Hang badtextiel na gebruik direct te drogen. Handdoeken dienen liefst na elk gebruik gewassen te worden, badmatten in elk geval wekelijks. Net als voor beddengoed geldt ook hiervoor een wastemperatuur van minimaal 60 graden.

36. Reinig je wasmachine periodiek…

Je wast nogal wat af als je een huisstofmijt allergie hebt. Juist daarom is het belangrijk om de wasmachine zelf ook eens in de zoveel tijd schoon te maken. Draai een lege kookwas op 90 graden (met een scheutje natuurazijn of biotex), reinig het filter en de wasmiddellade en maak de rubberen rand schoon.

37. …evenals je droger

De hoge temperatuur van een droger mag dan huisstofmijten doden, er blijft wel veel stof in de machine achter – en dat trekt weer levende mijten aan. De juiste manier van schoonmaken is afhankelijk van of je een condensdroger, warmtepompdroger of luchtafvoerdroger hebt, dus raadpleeg eerst de handleiding van de fabrikant. Reinig in elk geval het pluizenfilter, maak de condensor of de luchtafvoerslang schoon en sop de trommel.

38. Koop een speciale matrashoes

Naast een wasbare matrastijk is het ook goed om een afritsbare hoes om je matras heen te doen; deze hoezen zijn speciaal ontwikkeld om een barrière te creëren tussen jou en je matras. De stofmijten die in je matras zitten kunnen zich niet langer tegoed doen aan je dode huidcellen en zullen uiteindelijk afsterven.

39. Laat je matras periodiek reinigen

Zelfs met een anti-stofmijt hoes om je matras is het nog steeds aan te raden om je matras periodiek te laten reinigen. Je kunt dit uitbesteden aan een professioneel bedrijf, maar je zou ook een stoomreiniger kunnen aanschaffen zodat je het zelf kunt doen.

 40. Wees verstandig bij het uitzoeken van nieuw meubilair…

We hadden het er eerder al over dat meubels met een bekleding van leer beter zijn dan stof bekleding. Wil je per se stoffen bekleding, wees dan kritisch op het materiaal. Kies voor strak geweven materialen zodat stofdeeltjes minder snel doordringen. Hou ook in gedachten dat biologische stoffen niet per definitie hypoallergeen zijn.

41. …en wees consistent met het reinigen daarvan

Met stoffen bekleding moet je bereid zijn om vaker schoon te maken. Stofzuig de meubels grondig en frequent om het meubel stofvrij te houden.

42. Gebruik wasbare microvezel doekjes

Voor het afstoffen van gladde oppervlakken kun je het beste gebruik maken van microvezel doekjes; deze zijn beter in staat om stof vast te houden dan keukenpapier of doekjes van andere materialen. Spoel de microvezel doekjes na elk gebruik grondig uit en doe ze daarna in de wasmachine.

 43. Kijk ook uit met andere irriterende stoffen

Als je allergisch bent voor huisstofmijt dan ben je ook gevoeliger voor andere irriterende stoffen in de lucht. Verban tabaksrook, wierook, spuitverf en andere zaken met sterke geuren of dampen uit huis.

 44. Douche bij voorkeur ‘s avonds

Op het werk of bij andere mensen thuis zal het nooit zo schoon zijn als bij jou. Stof en stofmijten kunnen in de loop van de dag ook in je kleding en haar terecht komen, en dat wil je niet mee naar bed nemen. Door ’s avonds te douchen hou je je bed het langste fris!

45. Pas je dieet aan

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je klachten aanzienlijk kunnen afnemen door je dieet aan te passen. Zorg voor voldoende omega-3 (zalm, lijnzaadolie, chiazaad), zink (garnalen, tofu), flavonoïden (thee) en vitamine E (noten).

Tot slot

Het lijkt misschien veel werk, maar je hoeft niet alles in één keer te doen. Het gaat erom dat je stof en vocht in de slaapkamer zoveel mogelijk reduceert. Je zult meteen verschil merken!