Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
Matras voor zware mensen
  • Slapen
  • by Redactie
  • 16 december 2019
  • 6

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Als je goed slaapt word je fitter wakker, ben je gezonder en heb je een hogere weerstand. Dit geldt voor iedereen, dus natuurlijk ook wanneer je overgewicht hebt!

Een geschikt matras is daarbij essentieel om lekker te kunnen slapen. Toch zijn veel matrassen niet voldoende berekend op een belasting van boven de 90 kilo. Dus ben je wat zwaarder en op zoek naar een nieuw matras, lees dan verder voor onze tips.

Stevigheid

Bij het uitzoeken van een nieuw matras is de stevigheid van het matras altijd een belangrijk criterium. Bij een matras voor zware mensen wordt dit punt echter nog een stuk belangrijker. Bij onvoldoende stevigheid kan er na verloop van tijd een kuil in de matras ontstaan. Deze kuilvorming is slecht voor de levensduur van het matras, maar ook voor jouw houding en comfort.

Ook de dikte van het matras kan helpen kuilvorming te voorkomen. Ga uit van een matras van tenminste 22 cm dik. Dunne en zachte matrassen zijn eigenlijk alleen geschikt voor mensen onder de 70 kilo. Ga dus voor een medium tot stevig matras met voldoende dikte, afhankelijk van jouw lengte en gewicht. Hier kom je erachter welk matras het beste bij jou past.

Veerkracht

Bij het aanschaffen van een matras kun je ook letten op de zogenaamde ‘HR-waarde’. Dit staat voor High Resilience en betekent in het Nederlands ‘hoge veerkracht’. Hoe hoger deze HR-waarde, des te beter is de veerkracht van het matras. Deze waarden liggen tussen de 20 en 60. Wanneer je een matras met een HR-waarde hebt van minstens 55, is de kans op kuilvorming het kleinst. Qua materialen kun je dan denken aan een traagschuim of koudschuim matras.

De juiste stevigheid, dikte en veerkracht van jouw matras helpen mee om kuilvorming te voorkomen. Wanneer er toch al een kuil gevormd is, zal deze helaas ook niet meer wegtrekken. Vaak is dit een teken dat je matras aan vervanging toe is.

Ventilatie

Iedereen transpireert nou eenmaal in zijn slaap, maar niemand houdt ervan om ’s nachts badend in het zweet wakker te worden. Als je matras goed ventileert blijft je bed hygiënischer en gaat je matras langer mee. Daarom is het handig bij de aanschaf van een nieuw matras ook te letten op de mate ventilatie van het matras. Zeker als u last heeft van nachtelijk zweten.

Koudschuim matrassen staan bekend om hun goede ventilerende eigenschappen. Dit komt door de open celstructuur van een koudschuim matras. De relatief grote cellen en het luchtige schuim van een koudschuim matras zorgen voor een optimale ventilatie.

Kortom

Het is niet gemakkelijk om een matras te vinden die goed bij je past. Zeker als je wat zwaarder bent is het dus extra belangrijk te letten op de stevigheid, veerkracht en ventilatie van het matras. Met deze tips maak je in ieder geval een goede start en word je straks heerlijk uitgerust wakker