- Bed
-
by Redactie
Je bed is je veilige plek. De plek om te ontspannen, weg te dromen en plezier te maken. Voor veel mensen is het echter ook een plek die ze gebruiken om films en series te kijken, sociale media te gebruiken, te lezen, te eten of zelfs te werken. Als je last hebt van slaapproblemen, dan zou dat weleens het probleem kunnen zijn. Hieronder leggen we uit waarom het zo belangrijk is om je bed alleen voor slapen te gebruiken.
Waarom je je bed alleen voor slapen moet gebruiken
Er moeten duidelijke grenzen zijn tussen de plek waar je slaapt en de plekken waar je andere activiteiten onderneemt. Als die grenzen er niet zijn, zal je al snel het gevoel krijgen dat je altijd ‘aan’ staat en heb je geen plek meer om echt tot rust te komen. Als je je bed voor andere activiteiten dan slapen gebruikt, heeft dat consequenties:
#1. Je hersenen gaan je bed met andere dingen associëren
Als je vanuit huis werkt, dan kan het ontzettend verleidelijk zijn om in bed te werken. Dat is niet zo verwonderlijk, want je bed is comfortabel en biedt volop ruimte voor je elektronica en documenten. Het probleem is dat wanneer je dit vaker doet, je hersenen je bed met werk gaan associëren. Dat betekent dat wanneer het tijd is om te gaan slapen, je brein niet wil meewerken. Het beschouwt je bed nu als werkplaats en gaat automatisch in ‘werkmodus’. Daar gaat je nachtrust!
#2. Blootstelling aan beeldschermen onderdrukt de aanmaak van melatonine
Er is nog een reden waarom je je bed alleen voor slapen moet gebruiken. Zelfs als je geen werk mee naar bed neemt, vind je het misschien fijn om lekker een film te kijken voor je gaat slapen, te videochatten met een vriend(in), of op internet het laatste nieuws te lezen. Maar de beeldschermen van smartphones, tablets en laptops produceren blauw licht. Blootstelling aan dit blauwe licht heeft hetzelfde effect als blootstelling aan daglicht: het onderdrukt de aanmaak van melatonine, het stofje dat je lichaam en geest het signaal geeft dat het tijd is om te slapen. Ja, er zijn tegenwoordig apps en functies (zoals Apple’s Night Shift) die je kunt inschakelen om het blauwe licht van beeldschermen te reduceren. Maar neem nu maar van ons aan dat je beter slaapt als je in de uren voor je gaat slapen helemaal geen beeldschermen meer in de buurt hebt.
#3. Eten in bed leidt tot problemen met spijsvertering en meer
Met een hongergevoel naar bed gaan is nooit een goed idee, maar dat betekent niet dat het slim is om in bed te eten. Etenswaren die suikers bevatten kunnen je bloedsuikerspiegel dusdanig doen stijgen dat je de slaap niet meer kunt vatten. Maar ook het eten van iets dat geen suiker bevat is niet aan te raden. Eten terwijl je niet helemaal rechtop zit (of vlak daarna gaat liggen) leidt vaak tot klachten zoals zure oprispingen, brandend maagzuur, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Ook dat kan je slaap verstoren. En laten we even eerlijk zijn: wie wil er nu een bed vol kruimels?
Tot slot
Wil je verzekerd zijn van een goede nachtrust, gebruik dan je bed alleen voor slapen – en ja, voor seks mag ook, zolang er geen elektronische apparaten aan te pas te komen.