Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
Slecht slapen door fysieke klachten
  • 6

Als je last hebt van fysieke klachten, zoals rugpijn, nekpijn, fibromyalgie of scoliose, dan kan het zijn dat een goede nachtrust allesbehalve vanzelfsprekend is voor je. Nog afgezien van het feit dat je met pijn vaak moeilijk in slaap kunt komen, kan het ook zijn dat je ’s nachts wakker wordt of dat je niet diep genoeg slaapt. Slecht slapen kan bovendien je klachten verergeren, waardoor je al snel in een vicieuze cirkel terecht komt. Slaap jij ook slecht door fysieke klachten? Lees dan onze tips!

Kies het juiste slaapsysteem voor jouw klachten

Een goed matras is, net als een goed hoofdkussen, van cruciaal belang voor een goede nachtrust. Medipas is gespecialiseerd in op maat gemaakte slaapsystemen welke een breed scala aan klachten kunnen verlichten en/of voorkomen. Zo bieden wij oplossingen voor onder andere slapen met herniaklachten, slapen met schouderklachten, slapen met artrose en slapen met bekkeninstabiliteit. Laat je door onze slaapexperts van een deskundig advies voorzien.

Zorg voor regelmaat

Het is, ongeacht de aanwezigheid van fysieke klachten, van belang om regelmaat te hebben. Probeer daarom elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en elke ochtend rond dezelfde tijd wakker te worden. Dit helpt om je interne ritme te stabiliseren en zorgt uiteindelijk dat je ’s avonds makkelijker in slaapt komt.

Beweeg voldoende

Dagelijks bewegen en stretchen – uiteraard binnen de beperkingen van jouw fysieke aandoening – houdt je fit en soepel. Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam ’s avonds beter in staat is om te ontspannen.

Let op wat je eet en drinkt

Dit is op iedereen van toepassing, of je nu fysieke klachten hebt of niet. Vermijd te zware maaltijden en cafeïne in de avonduren. Ook alcohol is af te raden; hoewel het de pijn tijdelijk kan verlichten en je misschien makkelijker in slaap komt, gaat het ten koste van de kwaliteit van je slaap.

Verwijder technologie uit de slaapkamer

Televisies, computers, tablets en smartphones produceren niet alleen licht dat je dag-/nachtritme verstoord, ze creëren ook afleidingen en prikkels die ten koste gaan van je nachtrust. Maak van je slaapkamer een technologievrije zone – dit kan echt een enorm verschil maken!

Creëer een ontspannende avondroutine

Een avondroutine is van groot belang om jezelf mentaal en fysiek voor te bereiden op je nachtrust. Zo’n routine kan bestaan uit een beker kruidenthee drinken, een warm bad nemen, een half uurtje lezen of naar wat ontspannende muziek luisteren. Probeer wat dingen uit en bekijk wat voor jou het beste werkt.

Focus op je ademhaling

Heb je als je eenmaal in bed ligt moeite om in slaap te komen vanwege pijn? Probeer dan om je op je ademhaling te concentreren. Adem in door je neus en uit door je mond – vier seconden in, vier seconden uit. Ademhalingsoefeningen werken kalmerend en kunnen helpen je fysieke pijn wat te verlichten.

Vraag deskundig advies

Blijf niet met je fysieke klachten rondlopen in de hoop dat ze vanzelf overgaan als je maar lang genoeg wacht. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. Onze therapeuten kunnen je helpen met het verlichten van je klachten in onze praktijk.