Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
Wanneer moet je matras vervangen worden?
  • Matras
  • by Redactie
  • 27 februari 2020
  • 5

Geslaagd slapen – wanneer moet je matras vervangen worden?

Het is erg belangrijk om op tijd je matras te vervangen; je oude matras gaat niet voor eeuwig mee en er zijn meerdere factoren die daar invloed op hebben. Bovendien kan het slapen op een slecht matras leiden tot slaap- en gezondheidsproblemen. Je matras biedt bijvoorbeeld niet meer de juiste steun of wordt na een lange tijd te onhygiënisch om op te slapen.

Sneller dan je denkt
Belangrijk om te weten over je matras, is in welke opzichten hij in kwaliteit vermindert. Aspecten die hier het frequentst een rol in spelen zijn onderhoud, vocht, het gewicht van de persoon die hem gebruikt en het soort matras. Vaak geven leveranciers de levensduur van een matras toch zeker vijftien tot vijfentwintig jaar. Echter, als je bijvoorbeeld wil dat de ondersteuning goed blijft, is het aan te raden je matras te vervangen na vijf tot tien jaar. Ook de hygiëne van het matras neemt na tien jaar sterk af.

Verschil in matras, verschil in levensduur
Afhankelijk van het soort matras dat je hebt, kan je de één langer gebruiken dan de ander. Wanneer je een polyethermatras hebt, kan je er ongeveer vier tot zes jaar mee voordat je hem moet vervangen. Bij een talalay-, een traagschuim- of pocketmatras is dit toch zeker alweer acht tot tien jaar. Latexmatrassen blijven zeven tot negen jaar goed en wanneer je een binnenveermatras gebruikt kan je hem het beste tussen zes tot acht jaar vervangen. Koudschuimmatrassen en waterbedden kunnen wat langer mee; deze hoef je slechts na respectievelijk twaalf tot vijftien en tien tot vijftien jaar te vervangen.

Hygiëne
Matrassen absorberen en reguleren vocht en mensen verliezen hier veel van tijdens hun slaap; elke nacht komt er toch zeker een kwart liter vocht vrij en wanneer je ziek bent is deze hoeveelheid nog groter. Na een aantal jaren kan een matras minder goed vocht reguleren, waardoor de hygiëne en slaapcomfort verminderen. Ook neemt de hoeveelheid stofmijt en huidschilfers steeds meer toe.

Comfort en ondersteuning
Hoe intensiever een matras gebruikt wordt, hoe sneller een matras “verslijt”. Zowel de ondersteuning als de veerkracht en het ligcomfort neemt steeds meer af en vooral bij zwaardere mensen gebeurt dit sneller, zelfs als het matras is afgestemd op het gewicht. Hierdoor krijg je slaap- en rugklachten zonder dat je het merkt. Door zelf regelmatig je matras te laten luchten, om te draaien en het beschermen van je matras met een goed molton,  kan je in elk geval de levensduur wat verlengen; slechts kleine moeite waar je ’s nachts niet van wakker hoeft te liggen. En wakker liggen hoef je helemaal niet meer als je goed voor je matras zorgt en deze op tijd vervangt.