Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • Kussen
  • by Hans van der Stouw
  • 1 september 2015
  • 6

In merk dat er veel onduidelijkheid bestaat bij consumenten over de schuimsoorten die er gebruikt worden in matrassen, toppers en boxsprings. Ik krijg hier dagelijks vragen over en merk dat mensen niet weten hoe het zit en dingen met elkaar verwarren. Soms zijn dit soort onwetendheden ook gestoeld op de informatie die men krijgt voorgeschoteld in de krantjes en advertenties van de lokale beddenstunters. Daarom in de blog van deze week wat meer uitleg hierover om misverstanden te voorkomen.

Een veel gehoorde term die ik de laatste tijd vaak tegenkom in krantjes is “Comfort schuim”. Er staat dan bijvoorbeeld dat een matras of topper van luxe “comfort schuim” is voorzien. Over het algemeen bedoelt men hier Polyetherschuim mee. De meesten van jullie zullen weten (uit ervaring?) dat dit niet het meest duurzame en hoogwaardige materiaal is (zweten, kuilvorming enz). Oftewel het is een mooi bedachte naam voor een lelijk beestje 🙂

Ook wordt vaak de term “koudschuim” verward met “traagschuim”. Om aan al die onduidelijkheid een eid te maken, beschrijf ik hieronder welke materialen er over het algemeen veel gebruikt worden. Wel is het zo dat er door sommige fabrikanten soms kleine modificaties worden aangebracht aan één van onderstaande schuimen (bijv. een korrel of gel) waardoor de eigenschappen van het product iets veranderen. Dit product krijgt dan een iets andere naam. In deze blog wil ik me beperken tot de meest voorkomende materialen om het niet al te ingewikkeld te maken.

Welk materiaal voor jou persoonlijk geschikt is, is afhankelijk van welk type slaper je bent en welke eventueel lichamelijke klachten je last hebt. Het gaat te ver om dat in deze blog uit te leggen. Wellicht een onderwerp voor de blog van volgende week 🙂

Polyurethaan
Polyurethaan kent drie verschillende produktvormen, te weten  Polyether, Koudschuim en traagschuim. Polyether schuim is het goedkoopste type schuim. Vaak wordt dit schuim, schuimrubber genoemd, maar dit is niet correct. Het Polyether schuim kan worden gemaakt met veel of weinig lucht per kubieke meter. Dit wordt aangeven met de aanduiding “SG” (Soortelijk Gewicht). Een matras met de indicatie SG20 is gemaakt van een schuimsoort dat 20kilogram per kubieke meter weegt. Dit zal een matras zijn die relatief snel hardheid verliest en weinig ondersteuning geeft. Een matras van SG40 is duurzamer, veerkrachtiger en comfortabeler. Onafhankelijk van het SG kan Polyetherschuim in stugge en soepele varianten gefabriceerd worden.

Koudschuim
Koudschuim is een type Polyurethaanschuim, waarvan ten onrechte wordt verondersteld dat bij de fabricage geen hoge reactietemperaturen ontstaan. De term “koudschuim”is afgeleid van de de term “cold cure moulding”. Schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk HR-schuim
(High Resilence ) schuim. Dit betekent schuim met een hoge veerkracht. Koudschuim of HR-schuim heeft van nature een enigszins onregelmatige en open celstructuur. Waardoor het materiaal zeer veerkrachtig is en bindt een hoog comfort aan een lange levensduur. Voor matrassen wordt vaak een kwaliteit van HR35 gebruikt tot een HR65 voor de beste meest duurzame matrassen of oplegmatrassen (toppers).

Traagschuim (Nasa)
Traagschuim is een visco-elastische Polyurethaanschuim en wordt zachter door warmte.(lichaamswarmte). Na indrukken keert het in 0,5 tot 5 seconden langzaam terug in de oorspronkelijke vorm. Door de lichaamstemperatuur vormt het materiaal zich naar de lichaamcontouren, waardoor het gewicht van de slaper goed verdeeld wordt over het contactoppervlakte. Hierdoor zijn er nagenoeg geen drukpunten. Door het vermijden van drukpunten hoeft de slaper minder vaak van houding te veranderen en slaapt daardoor dieper.Mogelijk nadeel is dat door minder tegendruk het omdraaien op een matras van traagschuim, moeizamer gaat. Tevens draagt een goede drukverdeling niet bij aan een correcte rug-ondersteuning en is het contactoppervlak van de slaper met de matras (soms) te groot, doordat het lichaam van de slaper meer in de matras ligt. Traagschuim kent een hoge warmte isolatie en ventileert matig bij hoge dichtheden.

Visco
Visco elastisch schuim of traagschuim wordt tegenwoordig veel gebruikt voor het vervaardigen van matrassen. Om de eigenschappen van andere grondstoffen aan te passen en veelal te verbeteren komt men tegenwoordig  matrassen tegen met een combinatie van basis stoffen. Zo zijn er Latex/Visco, Talalay/Visco en Koudschuim/Visco matrassen.

Latex
Latex laat zich onderscheiden in de traditionele Latex en Talalay. Deze onderscheiding in eigenschappen worden veroorzaakt door het verschil in het produktieproces. De grondstof van Latex is afkomstig van de rubberboom ( Hevea brasiliensis) veelal uit Zuid-Amerika. De vloeibare Latex (rubbermelk) wordt gewonnen door inkepingen in de schors te maken. Kenmerken voor Latex is het uitzonderlijke aanpassingsvermogen aan het menselijk lichaam. Dankzij een juiste combinatie van synthetische- en natuurlatex behoudt deze een blijvende veerkracht. Latex kenmerkt zich verder door een gematigde luchtcirculatie. Veelal worde platen van dit schuim “gepind”. Hierdoor ontstaan ronde ventilatiekanalen in het schuim die zorgen voor een betere luchtcirculatie.

Talalay
Door aanpassingen in het vervaardigingsproces van Latex, ontstaat er een een product wat Talalay wordt genoemd. Dankzij dit productieproces, waarbij de latex matras in ingevroren toestand wordt gewalst, ontstaat er een zeer open celstructuur. Dit geeft de Talalay matras een bijzonder hoog vochtopnemend- en ventilerend vermogen. Kuilvorming komt bij Talalay matrassen nauwelijk of in het geheel niet voor en de levensduur van de matras is ongeveer 3 jaar langer dan van de traditionele Latex matras