- Slapen
-
by Redactie
Eerder schreven we al eens over de oorzaken van nachtzweten. Maar wat kun je doen om nachtelijk zweten te tegen te gaan? Wij hebben 30 tips voor je op een rijtje gezet!
Dit kun je doen tegen nachtelijk zweten
1. Verlaag je stressniveau
Als je last hebt van angst en/of stress, komt er adrenaline vrij. Daardoor gaan zowel je hartslag als je bloeddruk omhoog; en dat verhoogt de kans op nachtelijk zweten. Met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, mediteren en yoga kun je een heel eind komen, maar uiteindelijk moet je ook de oorzaak van je probleem aanpakken.
2. Ga lekker sporten
Sporten helpt om de afvalstoffen in je lijf af te voeren op de meest efficiënte manier: door te zweten. Het kan goed zijn dat je, als je overdag een intensieve workout hebt gedaan, minder last hebt van nachtzweten.
3. Neem de tijd om ’s avonds tot rust te komen
Een goede nachtrust begint bij een ontspannen avondritueel. Dit is belangrijk om jezelf zowel geestelijk als lichamelijk voor te bereiden op het moment dat je onder de wol kruipt. Dat tot rust komen gaat overigens een stuk makkelijker als je niet strak staat van de adrenaline. Als je last hebt van nachtelijk zweten (of andere slaapproblemen) kun je sporten voor bedtijd beter vermijden; doe dit liever eerder op de dag.
4. Eet bewust
Als je iets heel pittigs eet, dan kan het zweet je letterlijk uitbreken. Het ligt dan ook voor de hand om het eten van sterk gekruide of pittige maaltijden en snacks te vermijden als je last hebt van nachtelijk zweten.
5. Voeg natuurlijke voeding/supplementen toe aan je dieet
Er zijn verschillende natuurlijke voedingsmiddelen en supplementen die worden aanbevolen bij nachtzweten, waaronder soja, lijnzaad en sleutelbloem. Het kan in elk geval geen kwaad om het gewoon eens te proberen.
6. Neem je vitaminen
Extra vitamine B en E nemen zou nachtzweten helpen verminderen, met name wanneer de oorzaak ligt bij een hormonale onbalans.
7. Beperk cafeïne, nicotine en alcohol
Alles dat als stimulerend middel wordt beschouwd, kan nachtzweten verergeren. Probeer daarom het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol zoveel mogelijk te beperken of indien mogelijk helemaal te vermijden.
8. Verdeel je vochtinname
Hoe vervelend die nachtelijke transpiratie ook kan zijn, zweten heeft natuurlijk wel een functie: het voorkomt dat je oververhit raakt. Je moet dus wel zorgen dat je al dat vocht weer aanvult. Maar niet ’s avonds nog even anderhalve liter water naar binnen gieten – probeer je vochtinname zoveel mogelijk over de dag te verspreiden.
9. Koel je slaapkamer
Een goed geventileerde slaapkamer met een temperatuur van maximaal 17 graden biedt de beste omstandigheden voor een goede nachtrust.
10. Probeer een ventilator
Een ventilator in de slaapkamer is niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel het proberen waard. Richt de ventilator liever niet direct op je hoofd, maar positioneer hem ter hoogte van je matras en test welke positie voor jou het prettigst is. Er zijn ook hybride ventilatoren verkrijgbaar die tevens dienen als luchtzuiveraars, evenals speciale bedventilatoren die zorgen voor een optimale circulatie van lucht tussen de lakens in plaats van daarboven.
11. Neem een lauwe douche
Het is misschien verleidelijk om koud te douchen, maar in feite werkt dit alleen averechts. Je lichaam gaat dan namelijk automatisch aan de slag om op te warmen. Het gevolg: je ligt alsnog zwetend in bed. Je kunt ’s avonds dan ook beter een lauwe douche nemen.
12. Wees geen heethoofd
Heb je last van een warm kussen en volstaat het niet om dit af en toe even om te draaien? Dan is het zeker de moeite waard om een hoofdkussen aan te schaffen dat goed ademt en optimaal in staat is om vocht af te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een CoolTouch gel hoofdkussen.
13. Hou een cool pack achter de hand
Wie (nog) geen speciaal kussen heeft, kan een cool pack onder zijn of haar kussen leggen. Deze simpele life-hack kan helpen om je hoofd en nek koel te houden.
14. Schaf een goede matras en matrashoes aan
Een slecht ventilerend matras staat garant voor een broeierig bed. Kies daarom een matras met goede ademende en vochtregulerende eigenschappen. Onze Breezzz matrashoezen vormen een ventilerende laag op je matras en zorgen ervoor dat je matras consistent koel aanvoelt.
15. Koop eens een nieuw dekbedovertrek
Hoogwaardig katoen en bamboe zijn beide natuurlijke, goed ademende vezels die koel aanvoelen op de huid en vocht snel laten verdampen. Kijk ook eens naar speciale temperatuur regulerende dekbedovertrekken. Nieuw beddenlinnen is sowieso altijd fijn!
16. Haal op warme nachten je dekbed uit het dekbedovertrek
Als het op benauwde zomernachten echt te warm voor je is, kun je eventueel je dekbed uit je dekbedovertrek halen zodat je alleen onder het dekbedovertrek slaapt.
17. Vermijd synthetische kleding
Synthetisch beddengoed is een no-go voor nachtzweters – maar dat geldt ook voor synthetische nachtkleding. Kies in plaats daarvan voor nachtkleding van natuurlijke materialen. Die ademen beter, drogen sneller en maken het makkelijker om je lichaamstemperatuur te reguleren. Dit geldt overigens ook voor je ondergoed! Katoenen ondergoed is nog altijd het beste.
18. Slaap onder je eigen dekbed
Mensen hebben een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden. Dus als je samen slaapt, heb je het sowieso warmer dan wanneer je in je eentje in bed ligt! Als je niet bereid bent om apart te slapen vanwege je nachtelijke zweetsessies, zorg dan op zijn minst dat jullie allebei een eigen dekbed hebben.
19. Overweeg acupunctuur
Alternatieve geneeswijzen zullen wellicht niet iedereen aanspreken. Maar als je nachtelijke zweetsessies echt problematisch zijn en je slaap belemmeren dan is het wel het proberen waard. Informeer bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van acupunctuur. Veel vrouwen die last hebben van overgangsklachten blijken hier ook baat bij te hebben.
20. Vraag advies aan je huisarts
De meeste gevallen van nachtzweten zijn vrij onschuldig. Maar als nachtzweten in jouw geval het gevolg is van een onderliggend medisch probleem, is het behandelen daarvan de beste manier om je symptomen te verlichten. Maak een afspraak met je huisarts om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
21. Stel de oorzaak vast
Nachtzweten is een verschijnsel dat verschillende oorzaken kan hebben en zich op elk moment in je leven kan manifesteren. Bijvoorbeeld als gevolg van de overgang, corona vaccinatie, een neurologische aandoening of medicijngebruik. Kijk samen met je huisarts of het mogelijk is om de oorzaak vast te stellen – dan kun je namelijk veel gerichter actie ondernemen. Iemand die aan nachtzweten leidt vanwege de overgang, kan bijvoorbeeld baat hebben bij hormoontherapie.
22. Hou een zweetdagboek bij
Misschien weet je al precies wat je nachtelijk gezweet kan triggeren en welke dingen helpen. Zo niet, dan kan het bijhouden van een zweetdagboek echt de moeite waard zijn. Je kunt dan namelijk patronen identificeren die je anders niet had opgemerkt. Een zweetdagboek kan ook uitkomst bieden voor wanneer je besluit naar de huisarts te gaan; die heeft dan direct goed inzicht in je probleem en kan je daardoor beter helpen.
23. Overweeg cognitieve gedragstherapie
Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die last hebben van nachtzweten in veel gevallen baat hebben bij cognitieve gedragstherapie. Deze therapievorm, die gebaseerd is op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten, levert doorgaans de beste resultaten op wanneer het wordt gecombineerd met andere benaderingen.
24. Neem je medicatie onder de loep
Indien nachtzweten veroorzaakt of verergerd wordt door bepaalde medicatie, dan kun je samen met je behandelend arts kijken naar de mogelijkheden om het recept of de dosering te veranderen. Enkele medicijnen waarvan bekend is dat ze nachtzweten als mogelijke bijwerking hebben, zijn antidepressiva, antipsychotica, selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI), pijnstillers en steroïden zoals prednison.
25. Probeer een koelmat
Ken je die koelmatjes die gemaakt zijn om huisdieren koel te houden op hete dagen? Die zijn er ook voor mensen! Koelmatten, die doorgaans gevuld zijn met een gel op waterbasis, trekken de warmte uit je lichaam als je erop ligt. Wellicht dat dit net voldoende verkoeling biedt om in slaap te komen.
26. Koop lakens met een lage thread count
Wie luxe lakens wil aanschaffen, zoekt waarschijnlijk naar een zo hoog mogelijke thread count, oftewel draaddichtheid. Die hebben immers de reputatie dat ze veel comfortabeler aanvoelen. De realiteit is dat veel lakens met een hoge thread count juist zwaarder zijn en slecht ademen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen geldt dat nachtzweters het meeste baat hebben bij lakens met een thread count tussen de 200 en 400.
27. Overweeg botox
Dit klinkt misschien gek, maar botox helpt niet alleen maar tegen rimpels. Injecties worden tegenwoordig voor een breed scala aan doeleinden gebruikt, waaronder migraine, spieraandoeningen, en ja, ook overmatige transpiratie. De natuurlijke proteïnen in botox blokkeren als het ware de stofjes die de zweetklieren activeren, waardoor je – in elk geval op de geïnjecteerde plaats – aanzienlijk minder zweet. Hou er rekening mee dat het effect tijdelijk is; mogelijk heb je om de zoveel maanden injecties nodig.
28. Stop met roken
We hebben het beperken van nicotinegebruik al benoemd, maar we willen het belang van stoppen met roken toch nog even benadrukken. Als je rookt, zorgt de nicotine dat er acetylcholine vrijkomt. Dit is een van de primaire neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van prikkels van de zenuwen naar de zweetklieren. Bij overmatige stimulatie produceren de zweetklieren meer zweet dan nodig is voor de warmteregulatie – met overmatig transpireren en nachtzweten tot gevolg.
29. Hou ’s nachts verkoeling binnen handbereik
Een goede voorbereiding is het halve werk, en die uitspraak gaat ook op voor nachtzweten. Zorg dat je wat verkoelende hulpmiddelen bij de hand hebt voordat je onder de wol kruipt. Zo kun je bijvoorbeeld een nat washandje in de vriezer leggen als koud kompres, of een zak diepvrieserwten gebruiken om je hals en schouders mee te koelen. Een simpel glas water naast je bed kan ook snelle verlichting bieden!
30. Ga wat vaker naar buiten
Hoe vaker naar buiten gaan helpt tegen nachtelijk zweten? Heel eenvoudig: frisse lucht en beweging zijn hartstikke gezond voor je en nog altijd de beste methode om stress te reduceren. Soms is de meest effectieve remedie zo simpel dat je er misschien nog niet eens aan gedacht had.