Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
testimonials
team
lekker slapen
  • Slapen
  • by Redactie
  • 27 juni 2020
  • 1

Lekker slapen heb je voor een groot deel in eigen hand. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om aan voldoende slaapuren te komen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Wij hebben 10 tips om lekker te slapen voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg dat je overdag voldoende licht hebt

Je lichaam heeft een natuurlijke ‘klok’ die je je dag- en nacht ritme bepaalt. Die vertelt je lichaam wanneer het tijd is om tot rust te komen en te gaan slapen. Zorg dat je overdag aan voldoende licht wordt blootgesteld, door regelmatig naar buiten te gaan en zoveel mogelijk licht in huis te laten. Zo heb je overdag meer energie en slaap je ’s nachts beter.

2. Verduister je slaapkamer zo goed mogelijk

Wanneer het buiten donker wordt, geven je hersenen signalen af aan je lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan. Maar dat proces kan verstoord raken doordat we in deze moderne tijden nog tot ’s avonds laat worden blootgesteld aan kunstmatig licht. Zet daarom beeldschermen en televisies minimaal een uur voor het slapen gaan uit en zorg dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Investeer in verduisterende (rol)gordijnen en verwijder onnodige lichtbronnen.

 3. Richt je slaapkamer in om te slapen

Hoe minder prikkels je ’s avonds krijgt, hoe beter je nachtrust. Probeer naast het verwijderen van kunstmatige lichtbronnen (externe) geluiden zoveel mogelijk te beperken. Zorg voor een opgeruimde, schone, koele en goed geventileerde slaapkamer. Investeer in een goed matras en hoofdkussen en was je beddenlinnen wekelijks. In een stille, ontspannende en prettige ruimte slaap je sowieso beter.

4. Vermijd prikkels in de avonduren

Het is niet aan te raden om ‘s avonds voor het slapengaan spannende films te kijken of heftige discussies te voeren – nee, ook niet via WhatsApp. Dergelijke activiteiten verhogen het stresshormoon cortisol en belemmeren een ontspannen nachtrust. Lig je ‘s nachts te piekeren als gevolg van stress? Probeer dan de oorzaak van je stress aan te pakken.

5. Sport regelmatig – maar niet vlak voor het slapengaan

Hoewel voldoende beweging belangrijk is voor een goede nachtrust, kan te laat sporten voor slaapproblemen zorgen. Dat komt doordat er tijdens het sporten hormonen zoals adrenaline vrijkomen. Het kan wel een paar uur duren voordat die adrenaline weer uit je lichaam is en je in staat bent om in slaap te vallen.

6. Eet ’s avonds niet te zware maaltijden

Je lichaam is ongeveer twee tot drie uur bezig met het verteren van een maaltijd, terwijl de spijsvertering ‘s nachts juist op een laag pitje staat. Vlak voor het slapengaan een zware maaltijd nuttigen heeft dus zeker een negatief effect op je nachtrust. Heb je slaapproblemen, probeer dan eens om van de lunch de grootste maaltijd te maken en ‘s avonds alleen licht verteerbaar voedsel te eten.

7. Beperk het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol

Een slaapmutsje klinkt aanlokkelijk als je niet kunt slapen, maar heeft een averechts effect. Het helpt misschien bij het inslapen, maar je lever moet hard werken om de negatieve effecten van drank (en andere gifstoffen) op te ruimen. Daardoor slaap je minder diep en kun je nooit echt uitgerust wakker worden.

8. Ontspan je voordat je naar bed gaat

Door elke dag (liefst ook in het weekend!) op een vaste tijd naar bed te gaan, kun je jezelf als het ware conditioneren. Neem ’s avonds minimaal een uur de tijd om je lichaam en geest voor te bereiden op bedtijd met een ontspannend slaapritueel. Denk aan het drinken van een beker thee met valeriaan of kamille, ademhalingsoefeningen, een ontspannende yoga routine, een warme douche of een massage met lavendel- of rozemarijnolie.

9. Ken het verschil tussen melatonine en magnesium supplementen

Supplementen kunnen helpen als je last hebt van slaapproblemen, maar niet alle supplementen zijn hetzelfde. Melatonine kan helpen om in te slapen, maar heeft geen invloed op de kwaliteit of lengte van je slaap. Magnesium kan juist wel helpen om dieper en langer te slapen. Raadpleeg altijd even je huisarts als je supplementen wilt proberen.

10. Gebruik slaapmedicatie alleen als laatste redmiddel

Soms biedt slaapmedicatie een tijdelijke oplossing. Een groot nadeel is dat deze pillen vaak zeer verslavend zijn en ze eigenlijk alleen de symptomen van je slaapproblemen bestrijden. Het is daarom beter om te kijken of je de oorzaak van je slaapproblemen kunt identificeren en aanpakken. Je huisarts kan je wellicht doorverwijzen naar een specialist.